'sve osim oružja'

EU šalje misiju u Mjanmar da razmotri trgovinske sankcije

05.10.2018 u 22:08

Bionic
Reading

Europska unija u Mjanmar šalje misiju koja treba utvrditi činjenice i razmotriti treba li uvesti trgovinske sankcije zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji a Kambodži je poručila da će izgubiti povlašteni trgovinski status, rekla je u petak povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstrom

Malmstrom je rekla da će misija u Mjanmaru razmotriti povlačenje statusa "Sve osim oružja" za tu zemlju, koji najsiromašnijim zemljama svijeta omogućuje da u EU-u bez carina prodaju svu robu osim oružja.

"Ne možemo isključiti taj ishod. Razlog je otvoreno kršenje ljudskih prava u Mjanmaru", rekla je Malmstrom na konferenciji za medije nakon sastanka ministara trgovine u Innsbrucku.

Nedavnom UN-ovo izvješće vojsku Mjanmara optužuje za grupna silovanja i masovna ubojstva s "genocidnim namjerama" u državi Rakhine i traži da se protiv vrhovnog zapovjednika i pet generala pokrene sudski postupak na temelju međunarodnog prava.

Mjanmar je odbacio navode iz izvješća i za većinu zločina optužio "teroriste" iz naroda Rohindža.

Glede Kambodže EU je u srpnju rekao da riskira izgubiti povlašteni trgovinski status nakon izbora za koje su zapadne zemlje ocijenile da nisu bili ni slobodni ni pošteni.