pravedna trgovina

EU pokrenuo dijalog s Obalom Bjelokosti i Ganom o 'održivom' kakau

23.09.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Europska unija pokrenula je u utorak pregovore s Obalom Bjelokosti i Ganom, prvim svjetskim proizvođačima kakaa, o razvoju kriterija za održivu proizvodnju kakaa kako bi se suzbilo deforestaciju i dječji rad

Dijalog, koji okuplja europske institucije, dvije afričke zemlje i predstavnike proizvođača, trebao bi rezultirati „konkretnim preporukama” do sredine 2021. kako bi lanac proizvodnje kakaa bio „održiviji”, priopćila je Europska komisija.

U pregovorima, koji će potrajati do srpnja 2021., trebalo bi se identificirati mehanizme koji će omogućiti da se više ne potiče deforestaciju ili dječji rad, te istodobno potaknuti europska poduzeća da budu „odgovorna” prilikom kupnje kakaa.

Obala Bjelokosti i Gana, koje su zajedno ostvarile 64 posto svjetske proizvodnje kakaa 2019./2020., po podacima Međunarodne organizacije za kakao, obvezale su se još u lipnju 2019. u sklopu zajedničke inicijative da će zajamčiti minimalne prihode uzgajivačima isplatom naknade veće od tržišne cijene.

Europska unija željela bi osnažiti taj mehanizam.

Europska unija uvozi 60 posto svjetske proizvodnje kakaa i Obala Bjelokosti i Gana imaju pristup europskom tržištu bez kvota i carina.

Slična inicijativa bila bi gotovo nemoguća kad su u pitanju soja ili palmino ulje, čija je proizvodnja procvjetala u više zemalja, među kojima su gospodarski divovi poput Brazila i Indonezije.

Uz to, u Europi raste potražnja za kakaom kupljenog pravednom trgovinom i za koji je zajamčeno da prilikom njegove proizvodnje nije bilo deforestacije i dječjeg rada. Tvrtke su spremne platiti više za „održivi” kakao, smatraju u Komisiji.

U nadi da će kriteriji o kojima se raspravlja postati obvezujući, „blag pristup neće biti dovoljan da se transformira” taj sektor, kazali su isti izvori.

„Spremni smo biti pošteni posrednik kako bi se utvrdile osnove za novi međunarodni okvir za održivi kakao”, kazala je europska povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Međunarodna organizacija za kakao trebala bi se pridružiti toj inicijativi.

Gotovo šest milijuna poljoprivrednika u Obali Bjelokosti i Gani zarađuje svoje glavne prihode uzgojem kakaa, po UN-u.