provedba embarga na oružje

EU odobrio novu operaciju Irini ispred libijske obale

31.03.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Vijeće EU-a odobrilo je u utorak pokretanje nove operacije u Sredozemnom moru pod imenom Irini, koja će nadgledati provedbu embarga UN-a na dostavu oružja Libiji

Irini (grčka riječ za mir) zamijenit će od 1. travnja 2020. dosadašnju pomorsku operaciju Sophia, čiji mandat završava danas. Odluka Vijeća donesena je pisanom procedurom.

Glavna zadaća operacije Irini bit će provedba UN-ova embarga na oružje za Libiju. Pri tome će koristiti zračne, satelitske i pomorske resurse.

Misija će moći pregledavati brodove na otvorenom moru ispred libijske obale za koje se bude sumnjalo da prevoze oružje i drugu vojnu opremu u Libiju ili iz nje.

Ostale zadaće te operacije bit će prikupljanje informacija o nelegalnom izvozu sirove i prerađene nafte iz Libije, pomoć u jačanju i osposobljavanju kapaciteta libijske obalne straže i mornarice, pomoć u demontiranju mreže krijumčara i njihovog poslovnog modela u krijumčarenju ljudi kroz prikupljanje informacija putem zrakoplova.

Zapovjednik operacije Irini bit će talijanski vice-admiral Fabio Agostini, a glavni stožer će biti u Rimu.

Za razliku od operacije Sophia koja je djelovala duž cijele libijske obale, nova operacija će se fokusirati na istočni dio Sredozemlja.

Pokretanju nove operacije dugo su se opirale Austrija i Mađarska uz obrazloženje da bi nazočnost vojnih brodova mogla poticati ljude na masovniji ilegalni prelazak u Europu jer se povećava očekivanje da će biti spašeni ako dožive brodolom.

Italija je odbijala dopustiti brodovima sa spašenim migrantima u svoje luke. Rješenje je pronađeno kada je Grčka pristala da ti brodovi mogu pristajati u njezine luke pod uvjetom da joj ostale države članice plate troškove.

'Migranti na moru nisu migranti. Svatko tko se zatekne u moru prema međunarodnom pravu mora biti spašen', rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na videokonferenciji za novinare.