ZUBOVIĆ S NOVIM FRANCUSKIM VELEPOSLANIKOM

EU nije smogla snage suprotstaviti se Sloveniji

14.07.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Hrvatska žali što Europska unija nije smogla snage čvrsto se suprotstaviti slovenskoj blokadi hratskih pristupnih pregovora s EU, rekao je u utorak predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primajući u nastupni posjet novog veleposlanika Francuske kojega je primio u nastupni posjet

'Nije pošteno tražiti od Hrvatske da razgovara o granici dok je se drži pod blokadom', rekao je Zubović novome veleposlaniku Francuske Republike Jeromeu Pasquieru.

'Žao nam je da Europska unija nije našla snage da se čvrsto suprotstavi slovenskoj blokadi. Nije pošteno tražiti od Hrvatske da razgovara o granici dok je se drži pod blokadom. Ako Unija uistinu želi pomoći Hrvatskoj, onda treba inzistirati na tome da Hrvatska ima isti tretman i ista prava kao i druge zemlje, jer ako je Slovenija ušla u EU s istim problemom, onda bi to trebala moći i Hrvatska', rekao je Zubović, a prenosi se u priopćenju.

Dodao je da je na putu u EU Hrvatska nepravedno zaustavljena jer je provela sve potrebne reforme te ispunila postavljene kriterije za članstvo, rekao je Zubović. Zahtjev Slovenije da se rješenje graničnog pitanja stavlja pred Hrvatsku kao uvjet deblokade njezinih pregovora za članstvo u Uniji je nekorektan i time Slovenija izravno zaustavlja put Hrvatske, drži Zubović.

Njegov sugovornik Pasquier rekao je da je Francuska svjesna čitave situacije koja nije ni za Hrvatsku, ni za Europsku uniju, ali niti za Sloveniju. EU se temelji na načelima solidarnosti i suradnje, nipošto na načelima bilateralnih konfrontacija i Francuska će i nadalje ulagati napore kako bi se pronašlo rješenje, u prvome redu kako bi se nastavili hrvatski pristupni pregovori.

Slovenski nacionalni interes nikako ne može biti blokiranje hrvatskog puta u EU i potrebno je više izravnih Kontakata i komunikacije između dviju susjednih zemalja kako bi prevladale problem koji nije ni u čijem interesu.