ISTRAŽIVANJA U TIJEKU

EU na nogama zbog kancerogenih jabuka

30.04.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Kada u trgovini kupite sjajnu jabuku, jeste li se ikada zapitali zašto izgleda tako savršeno? To je zato što poljoprivrednici prskaju neorganske jabuke određenim premazom kako bi uklonili sve one ružne, inače prirodne smeđe mrlje. Europska unija smatra da je barem jedna od kemikalija koje se koriste u tu svrhu - difenilamin ili DPA - potencijalno štetna za naše zdravlje, piše Global News

To nije kemikalija, to je zapravo nusprodukt DPA koji nastaje kada se DPA rastavi na manje dijelove, a naziva se nitrozamin. Odavno je poznato da su nitrozamini kancerogeni. EU je od ožujka zabranila uvoz svih jabuka koje sadrže DPA veći od 0,1 na milijun (ppm).

Proizvođači jabuka u Kanadi i SAD-u koriste DPA na neorganskim jabukama. U Kanadi dopuštena količina iznosi 0,42 ppm.

DPA se ne koristi na svim vrstama jabuka, ali se koristi primjerice na sortama courtland, crveni delišes, empire…

Regulatorna agencija u Kanadi je pokrenula istraživanje 23 aktivna sastojka, od kojih je jedan DPA. DPA se nalazi pod posebnim nadzorom EU-a, a nakon što EU iznese završnu procjenu, Kanada će održati konzultacije prije nego donese konačnu odluku.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) smatra da zaključci Europske unije nisu točni i da oni imaju dovoljno informacija koje kažu da je DPA siguran.
'Međutim, ako u bilo kojem trenutku dobijemo nove podatke o opasnosti od pesticida, Agencija će promptno poduzeti odgovarajuće regulatorne mjere', kazali su iz EPA-e za Global News.

U međuvremenu, kanadski izvoznici jabuka će morati naći neki drugi način da povrate tisuće izgubljenih dolara s europskog tržišta.