DAČIĆ PREDSTAVIO PROGRAM

EU i Kosovo prioriteti nove srbijanske Vlade

26.07.2012 u 23:10

Bionic
Reading

Gospodarski oporavak zemlje, približavanje Europskoj uniji i rješavanje pitanja Kosova najvažniji su ciljevi nove srbijanske vlade, rekao je u četvrtak mandatar Ivica Dačić parlamentarnim zastupnicima koji bi trebali izabrati novu vladu

U početku posebne sjednice mandatar za sastavljanje nove vlade Ivica Dačić obratio se zastupnicima iznoseći planove nove vlade, nakon čega zastupnici iznose svoje ocjene i pitanja mandataru vezano uz ciljeve vlade i načine njihova ostvarenja.

Dačić je poručio kako će se nova vlada zalagati za rodnu, radnu i nacionalnu ravnopravnost, te da je ekonomski oporavak nacionalni prioritet. Ukazao je kako će svi ostali ključni ciljevi nove vlade, kao što su europska budućnost Srbije, rješavanje pitanja Kosova, regionalna suradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo i zdravstvo ovisiti o sposobnosti da se osigura ekonomski opstanak Srbije.

Nova vlada će, kako je rekao, nastaviti razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i drugim međunarodnim financijskim institucijama, u cilju postizanja makroekonomske stabilnosti i održivog gospodarskog razvoja.

Dačić je ustvrdio kako ispunjavanje uvjeta za prijam Srbije u Europsku uniju treba smatrati 'radom za opći civilizacijski napredak' Srbije, te da je cilj nove vlade ubrzanje procesa europskih integracija, uz maksimalni napor za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU.


Govoreći o Kosovu, Dačić je kazao kako Srbija neće priznati neovisnost Kosova i da srbijanska vlada želi normalizaciju života svih građana na teritoriju Kosova, kao i da je potrebno provesti sve što je dogovoreno u dijalogu Srbije s Kosovom, koji traje od ožujka 2011. uz posredovanje EU-a, te nastaviti dijalog na političkoj razini uz sudjelovanje najviših državnih dužnosnika.

'Pitanje Kosova i Metohije rješavaćemo mirnim sredstvima, unaprijeđenjem dijaloga, uz poštivanje demokratskih rješenja', istaknuo je.

Poručio je kako svoju vanjsku politiku Srbija mora voditi na realističnim i pragmatičnim pretpostavkama, te da je nova vlada spremna na suradnju 'sa svakom državom i nacijom u očuvanju mira, napretka, jačanja demokracije i poštivanja općih ljudskih vrijednosti'.

Naglasio je kako Srbija želi biti faktor mira i stabilnosti u balkanskoj regiji te da ona podupire europsku perspektivu cijele regije i da se zalaže za sigurnost, stabilnost i dobre odnose u regiji zapadnog Balkana, kao i za to da svi nesporazumi i sva otvorena pitanja moraju biti rješavana na miran način i u duhu suradnje.

Rasprava u srbijanskom parlamentu nastavlja se, a očekuje se da bi nova vlada mogla biti izabrana tijekom noći.