energetski udar

EU uveo embargo na rusku naftu koja se dovozi tankerima, evo koga će u Europi to najviše pogoditi

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 31.05.2022 15:10
  • Objavljeno 31.05.2022 u 15:10
Ilustracija / tankeri

Ilustracija / tankeri

Izvor: / AFP / Profimedia / Autor: Angelos Tzortzinis

Šef Europskog vijeća Charles Michel u utorak rano ujutro objavio je da je Europska unija dogovorila embargo na uvoz ruske nafte. U kontekstu rata u Ukrajini, Rusija je sinonim za plin, ali je zapravo nafta ta koja stvara najveće prihode Moskvi. Europska unija uvelike se oslanja na rusku sirovu naftu, jedan od ključnih izvora prihoda ruskog izvoza koji pomaže u financiranju vojske što razara Ukrajinu

Godine 2021. naftni proizvodi koji su se prodavali na svjetskom tržištu donijeli su Rusiji tri puta više novca od plina. No embargo nije potpun jer se odnosi samo na uvoz nafte morskim putem te će ona i dalje stizati u Europu naftovodima. Izuzetak je napravljen primarno kako bi se zadovoljilo Viktora Orbana, mađarskog premijera koji je u više navrata poručio da bi uvođenje naftnog embarga na rusku naftu bila 'atomska bomba za mađarsko gospodarstvo'.

Prema dostupnim informacijama, oko 90 posto uvoza naftnih derivata stiže u Europu morskim putem, tako da će embargo zaista značiti velik udarac za ruski ratni stroj u Ukrajini. U 2020. gotovo tri četvrtine uvoza sirove nafte u EU, prema podacima Eurostata, dolazilo je iz Rusije (29%), Sjedinjenih Država (9%), Norveške (8%), Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva (obje 7%), kao i Kazahstana te Nigerije (obje po 6%).

Europska unija teški je ovisnik kada su naftni derivati u pitanju. Čak 97 posto njih dolazi iz uvoza dok svaki četvrti barel sirove nafte stiže iz Rusije. Slovačka je najovisnija država članica, čija četiri od pet uvezenih barela nafte dolaze iz Rusije, dok je ovisnost Poljske, Finske i Litve na razini većoj od dvije trećine. Europske zemlje s ukupno najvećim uvozom ruske sirove nafte su Nizozemska, Italija, Francuska i Finska, a deset najvećih luka koje uvoze rusku sirovu naftu čine 51 posto ukupnog uvoza morem, navodi se u studiji Transport & Environmenta, organizacije koja se zalaže za sustav transporta u Europi s minimalnim utjecajem na okoliš.

Najveći dio uvoza u blok vrši se tankerima preko luka. Rotterdam u Nizozemskoj zapravo je jedina nizozemska luka koja uvozi sirovu naftu, ali obrađuje gotovo četvrtinu ukupne ruske sirove nafte isporučene u Europu. Gdanjsk je pak jedina luka preko koje ruska nafta ulazi u Poljsku. Trst i Genova najveći su talijanski uvoznici ruske sirove nafte dok su Le Havre i Marseille najveći za Francusku (zajedno predstavljaju 90 posto francuskog uvoza).

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Eurostat

Oko 70 do 85 posto uvezene sirove nafte iz Rusije otprema se iz njezinih zapadnih luka na Baltičkom i Crnom moru te u manjim količinama s njenih arktičkih terminala, a ostatak se velikim rafinerijama u središnjoj Europi izravno isporučuje naftovodom Družba. Dolazeći do zapadne Rusije, naftovod se u južnoj Bjelorusiji dijeli na sjeverni i južni ogranak. Sjeverni ogranak, koji obično čini dvije trećine ukupne propusnosti, opskrbljuje rafinerije u Poljskoj i Njemačkoj dok južni krak, koji prolazi kroz Ukrajinu, opskrbljuje rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Viktor Orban

Viktor Orban

Izvor: Profimedia / Autor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema podacima Svjetske banke, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo uvoze polovicu cjelokupnog ruskog izvoza goriva. Kina i Južna Koreja drugi su veliki njegovi uvoznici, tako da će Rusija teško brzo i lako nadomjestiti taj gubitak. Isto vrijedi za drugu stranu. Prema procjenama, u 2021. uvoz sirove nafte, benzina i dizela iz Rusije iznosi 104 milijarde dolara (285 milijuna dolara dnevno) ili otprilike 88 milijardi eura. To je oko četvrt milijarde eura svaki dan. Udio Njemačke u uvozu ruske sirove nafte, benzina i dizela od 2020. iznosi oko 65 milijuna eura dnevno.

Ursula von der Leyen i Charles Michel

Ursula von der Leyen i Charles Michel

Izvor: Profimedia / Autor: Diego Ravier / AFP / Profimedia

Prema podacima iz gore spomenute studije, Nizozemska je najveći uvoznik, kako po ukupnoj količini nafte (94,1 milijun tona), tako i po ukupnoj količini koja dolazi iz Rusije (26,8). Slijede Španjolska, Francuska, Italija i Velika Britanija. Što se tiče najvećeg uvoznika ruske sirove nafte tankerima, Italija (14,4), Francuska (12,8), Finska (10,6) i Litva (8,8) dovršavaju ljestvicu prvih pet.

Prema podacima Financial Timesa, Italija je čak ove godine pretekla Nizozemsku na prvom mjestu zemalja koje uvoze naftu tankerima zbog snažnog porasta uvoza. Ruski izvoz sirove nafte također je skočio u luku Trst, blizu sjeveroistočne granice Italije sa Slovenijom. Luka je preko naftovoda Transalpine povezana s dvije rafinerije u Njemačkoj u suvlasništvu ruske kompanije Rosneft. Među zemljama koje su u vrhu po uvozu tankerima našla se i Rumunjska. Ruski pak uvoz nafte tankerima u Finsku, Litvu i Rumunjsku čini 88, 91 i 88 posto njihovog ukupnog lučkog uvoza. No treba imati na umu to da se uvoz u luke ne mora nužno podudarati s ukupnim uvozom uglavnom zbog pretovara. Naprimjer, u slučaju Nizozemske, polovica sirove nafte koja stiže u Rotterdam naftovodom se transportira do rafinerija u Njemačkoj i Belgiji.

  • +7
  • +4

Embargo na rusku naftu

Izvor: Profimedia / Autor: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!