glasanje

EU će se pokušati usuglasiti oko kandidata za čelnika Međunarodnog monetarnog fonda

02.08.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Vlade Europske unije u petak će se pokušati usuglasiti oko kandidata za novog čelnika MMF-a s popisa koji sadrži četiri imena, rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva financija, no podjele unutar Unije mogle bi odgoditi postizanje kompromisa za funkciju koja tradicionalno pripada Europi

Britanija se protivi tome planu kao 'preuranjenome' jer London nije stigao podnijeti vlastiti prijedlog, prema povjerljivim dokumentima u koje je uvid imao Reuters.

Kandidature za čelnika Međunarodnog monetarnog fonda, čije je sjedište u Washingtonu, mogu se podnijeti do 6. rujna.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire vodi postupak izbora europskog kandidata.

Na kratkom popisu su Jeroen Dijsselbloem, Nizozemac koji je vodio euroskupinu, španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino, guverner finske narodne banke Olli Rehn i Bugarka Kristalina Georgieva, bivša povjerenica za proračun Europske komisije i sadašnja visoka dužnosnica Svjetske banke.

Bivša čelnica MMF-a Francuskinja Christine Lagarde podnijela je ostavku u srpnju nakon što su je čelnici EU-a izabrali za nasljednicu Marija Draghija na mjestu predsjednika Europske središnje banke.

Europske su vlade podijeljene i sjeverne članice EU-a podržavaju Dijsselbloema ili Rehna, južne Calvino, a istočne Georgievu, kazao je jedan europski dužnosnik.

S obzirom na to da se nije uspjelo doći do kompromisa Francuska je odlučila da se glasa. Kandidat koji osvoji 55 posto glasova zemalja koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bit će izabran.

Nakon prvog kruga, u slučaju da nitko ne osvoji dovoljno glasova, moguće je isključiti kandidate s najmanjim brojem glasova.