NADIA CALVINO

Španjolska ministrica gospodarstva među kandidatima za čelnicu MMF-a

18.07.2019 u 08:40

Bionic
Reading

Španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calviño jedno je od imena s kojima barataju europski lideri tražeći zamjenu za Christine Lagarde na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovani izvor iz EU-a upoznat s pregovorima

Lagarde je u utorak odstupila s čelnog mjesta te organizacije sa sjedištem u Washingtonu kako bi predsjedala Europskom središnjom bankom.

„Calviño je među imenima o kojima se raspravlja”, potvrdio je izvor.

Calviño je u srijedu ujutro rekla kako je razgovarala sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom oko mogućnosti kandidiranja za to mjesto.

No tijekom intervjua na španjolskoj radijskoj postaji Cadena SER nije jasno rekla je li nakon razgovora s premijerom odlučeno da se kandidira.

Drugi diplomatski izvor rekao je kako su pregovori oko postizanja podrške Calviño „zeleni“, odnosni još u vrlo preliminiranoj fazi.

Sánchezova vlada lijevog centra nije otvoreno govorila o podršci svojoj ministrici, no neimenovana osoba bliska premijeru izjavila je kako „vlada ne sumnja u sposobnost Nadije Calviño u obavljanje bilo koje međunarodne funkcije“.

Neimenovani izvori iz španjolske vlade rekli su kako je „čast“ što se ona spominje u tom kontekstu, izvijestile su španjolske novine El Mundo. Konkurentski list El País piše kako vlada u Madridu čeka dok ne vidi ostale kandidate prije eventualne podrške njenoj kandidaturi.

Marc Carney, aktualni guverner Engleske središnje banke, za sada se čini najjačim imenom za imenovanje na čelo MF-a, koje se tradicionalno dodjeljuje europskom političaru.

Među ostalim potencijalnim osobama spomenuti su guverner Finske središnje banke Olli Rehn, savjetnik Europske središnje banke Benoit Coeure, bivši predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem i Bugarka Kristalina Georgieva.