ona je 'za'

Estonska premijerka Kallas podržava ideju o europskom povjereniku za obranu

21.03.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Estonska premijerka Kaja Kallas podržala je ideju o imenovanju europskog povjerenika posvećenog obrambenoj industriji pošto Europska unija nastoji postati jači igrač u tom području

Kallas je u intervjuu Reutersu rekla da postoji hitna potreba za razvojem europske obrambene industrije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potaknula je raspravu kad je obećala da će Komisija imati povjerenika za obranu ako ona osvoji drugi mandat kasnije ove godine.

Ideja pokazuje kako je obrana postala važno pitanje na europskom političkom dnevnom redu. Čelnici EU-a obećali su da će povećati potrošnju na obranu i proizvodnju oružja u strahu nakon ruske invazije na Ukrajinu i oko budućih sigurnosnih obveza Sjedinjenih Američkih Država prema Europi.

Neki političari i diplomati smatraju da je ideja von der Leyen znak da Europa postaje ozbiljnija po pitanju obrane. Drugi tvrde da je obrambena politika u domeni članica EU-a i da prijedlog riskira opasno dupliranje s NATO-om.

Kallas je rekla da bi takva pozicija imala smisla ako bi se portfelj usmjerio na industriju.

"Ako je ideja o obrambenoj industriji i njenom daljnjem razvoju, onda postoji hitna potreba i onda bismo mogli imati i lidera koji se bavi samo tim pitanjem", rekla je u Kallas u Bruxellesu u srijedu po dolasku na samit EU-a.

"Ne želimo zamutiti granice između NATO-a i Europske unije", dodala je.

"U smislu vojne krize, važno je tko kome naređuje, kako stvarno funkcionira zapovjedni lanac. To je NATO, vojno. Ali jačanje obrambene industrije - tu i Europska unija ima što reći", rekla je Kallas.

Kallas je predložila zajedničko zaduživanje EU-a za financiranje većih ulaganja u obranu, što je prijedlog koji je podržao francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, skeptične su fiskalno oprezne zemlje poput Njemačke, Austrije i Švedske.

Kallas smatra da je takvo zaduživanje hitno potrebno, čak i ako zemlje poduzmu druge mjere kako bi povećale svoju obrambenu potrošnju srednjoročno i dugoročno.