Espadrile - zašto ih toliko volimo?

Espadrile - zašto ih toliko volimo?

21.06.2012 u 14:00

Bionic
Reading

U njihovoj udobnosti i jednostavnosti uživali su Jacqueline i John Kennedy, Grace Kelly, Catherine Deneuve, Pablo Picasso, Salvador Dali, Sofia Loren, Jack Nicholson i mnogi drugi. Zašto su toliko popularne?

Prva espadrila dokumentirana je još u 14. stoljeću, a u arheološkom muzeju u Granadi čuvaju se ostaci jednog vrlo primitivnog primjerka za koji se smatra da datira 4000 godina unatrag.

Ova lagana obuća od pletenog konopa i platna potječe iz Španjolske, a ime dolazi od okcitansko-katalanskog naziva 'espart' za tešku i čvrstu mediteransku travu koja se koristi u izradi konopa.
U 13. stoljeću u njima su marširali vojnici kralja Aragona, a kasnije u 19. st. usvojena je od strane ruralnih radnika. Proizvodnja se munjevito proširila pirinejskim poluotokom; potplatu od konopa ručno su proizvodili 'elpargaterosi', a švelje su radile platno i vrpce.


Tradicionalne espadrile bile su crne boje za radne dane, a bijele za svetkovine i tradicionalne plesove.

Nije teško pretpostaviti tko ih je popularizirao u modnim krugovima u 20. stoljeću. Isti onaj vizionar koji je u žensku garderobu donio safari look, smoking, trapez i da ne nabrajam dalje. Yves Saint Laurent prvi put ih je predstavio u svojoj kolekciji za odmor 1960. u Parizu. Bile su s petom, a ostatak je povijest.

Espadrile su nosili plemenitaši kao što su Juan Carlos II, kraljica Sofija od Španjolske, princeza Grace Kelly od Monaca, predsjednici John F. Kennedy, prva dama Jacqueline Kennedy, holivudski glumci Lauren Bacall, Sofia Loren i Jack Nicholson, slikari Pablo Picasso i Salvador Dali i brojni drugi, a danas gotovo svaka žena ima barem jedan primjerak u svojem ormaru; ravne ili s potpeticom, jednobojne ili šarene, s trakicama ili bez.
Nose ih i muškarci, stari i mladi, sirotinja i bogataši i to najčešće u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Ljepotica Lauren Bacall u jednostavnim espadrilama s vezicama
Mladi John F. Kennedy u casual izdanju
Grace Kelly i Cary Grant u vrijeme snimanja kultnog klasika 'To catch a thief' 1955.




Danas se devedeset posto od ukupne svjetske proizvodnje proizvodi u Bangladešu, a Španjolska, Francuska i Italija uvoze jutene potplate i spajaju ih sa sašivenim dijelovima iz vlastitih pogona. Iako espadrilu krasi jednostavnost u vizualnom smislu, proizvodnja je vrlo komplicirana. Jutene pletenice se strojno pletu, a potom se ručno formiraju u jedinstvenu cjelinu i hidrauličnim pritiskom dobivaju konačni oblik.

Miucca Prada ih je dovela do ekstrema u popularnoj kolekciji iz 2011.


U posljednje vrijeme postoje mnoge varijacije na temu, no meni je osobno još uvijek najdraži primitivni, jednobojni oblik. Danas je i službeno prvi dan ljeta...pravo vrijeme za nove ESPADRILE!!! Ja sam si kupila jedne u prljavo bijeloj boji i jedva čekam napraviti jedan photo session u njima. Uskoro!

Stay tuned!
:)

Može li ljetnija od ove...