zaredali i potresi

Erumpirao najveći vulkan na svijetu; lava Mauna Loe prijeti stanovništvu

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 28.11.2022 15:02
  • Objavljeno 28.11.2022 u 14:25
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Wright / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Erumpirao je najveći vulkan na svijetu, havajski Mauna Loa. Osim lave koja još uvijek prijeti stanovništvu, regiju su zatresli i snažni potresi

U nedjelju navečer je počela erupcija najvećeg aktivnog vulkana na svijetu. Sada je izdano novo upozorenje zbog potresa koji su se zaredali u zemlji, prenosi Dnevnik.hr.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Wright / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'U ovom trenutku tokovi lave su ograničeni na području vrha vulkana i ne prijete zajednicama nizbrdo', stoji u obavijesti Službe za vulkansku aktivnost.

Međutim, na temelju prethodnih iskustava, služba upozorava kako situacija može biti brzo promjenjiva. Rane faze erupcije ovog vulkana mogu biti vrlo dinamične pa se položaj i napredovanje tokova lave mogu lako mijenjati.

U obavijesti se dodaje da će Havajski vulkanski opservatorij provesti izviđanje iz zraka što je prije moguće kako bi se procijenila opasnost i bolje opisala erupcija.

Više od desetak potresa magnitude veće od 2,5 pogodilo je regiju u posljednja dva sata od kojih je jedan bio magnitude 4,2.

Mauna Loa, koja zauzima više od polovice Velikog otoka na Havajima i uzdiže se više od 4000 metara iznad Tihog oceana, zadnji put je erumpirala u ožujku i travnju 1984.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!