crnomorsko ljetovalište

Erdogan putuje u Soči na sastanak s Putinom

05.08.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin trebali bi se sastati u petak u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju

Na vrhu dnevnog reda uz druga regionalna pitanja bit će planirani turski upad radi napada na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije, prenosi državna televizija TRT.

Moskva je nedavno savjetovala da se ne pokreće takva ofenziva.

Ankara smatra YPG, kurdsku miliciju u Siriji koju podupire SAD, terorističkom skupinom za koju sumnja da je povezana s domaćim pobunjenicima.

Turska ofenziva na sjeveru Sirije je na čekanju od 2019. godine nakon dva sporazuma o prekidu vatre koje su dogovorili SAD i Rusija.

Dvojica čelnika će također raspravljati o ratu u Ukrajini i sporazumu o koridoru za izvoz žitarica, dodao je TRT. Turska i Ujedinjeni narodi nedavno su posredovali u postizanju sporazuma između Kijeva i Moskve o obnovi izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke.

Prema Kremlju, na dnevnom redu je također potencijalna prodaja borbenih bespilotnih letjelica NATO članice Turske Rusiji.

Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Erdogan je rekao da ne želi isključiti sporazume o oružju s Rusijom.

Putin je nedavno dao naslutiti da će Rusija surađivati s turskim proizvođačem bespilotnih letjelica, Baykarom, izvijestio je lokalni CNN Türk koji je prošli mjesec prenio Erdoganove riječi.

Ukrajinska vojska koristi dronove Bayraktar TB2 protiv ruskih snaga od početka invazije u veljači.

Turska održava bliske odnose i s Ukrajinom i Rusijom i sebe smatra posrednikom između dviju susjednih zemalja.