diplomatski kanali

Lavrov: Rusija spremna sa SAD-om pregovarati o razmjeni zarobljenika

05.08.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Rusija je u petak rekla da je spremna pregovarati o razmjeni zatvorenika s Washingtonom putem postojećeg diplomatskog kanala, dan nakon što je košarkaška zvijezda Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora zbog kaznenog djela posjedovanja droge

"Spremni smo pregovarati o toj temi, ali u okviru kanala o kojemu su se dogovorili predsjednici Putin i Biden", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Odluče li Amerikanci još jednom pribjeći javnoj diplomaciji ... to je njihova stvari i, čak bih rekao, njihov problem", dodao je.

Kremlj je prije upozorio SAD protiv pribjegavanja "megafonskoj diplomaciji" u slučaju Griner obrazloživši da bi to samo moglo poremetiti napore da se osigura potencijalna razmjena.

Kazna za Griner - koju je Joe Biden nazvao "neprihvatljivom" - mogla bi otvoriti put američko-ruskoj razmjeni zarobljenika koja uključuje 31-godišnju košarkašicu i ruskog trgovca oružjem.

Sjedinjene Države već su dale, kako je rekao državni tajnik Antony Blinken, "značajnu ponudu" da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), uhićena je 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo nakon što su u njezinoj prtljazi pronađeni ulošci za e-cigaretu koji su sadržavali ulje kanabisa.

Griner, kojoj je u Sjedinjenim Državama prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od kroničnih ozljeda, rekla je da je pogriješila kad ih je nenamjerno spremila u prtljagu kad se žurila na let. Priznala je krivnju, ali ustraje na tome da nije namjeravala prekršiti ruski zakon.

Kanabis je u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.