odmazda za napad

Erdogan: Odgovorili smo na ove napade i nastavit ćemo to činiti, bilo s našom artiljerijom ili minobacačima

03.02.2020 u 09:30

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u ponedjeljak odmazdu za napad na turske snage u Idlibu, sjeverozapadnoj regiji u Siriji, nakon vijesti da su četiri turska vojnika ubijena, a devet ranjeno u napadu sirijske vojske

„Odgovorili smo na ove napade i nastavit ćemo to činiti, bilo s našom artiljerijom ili minobacačima. Odlučni smo u tome da nastavimo operacije zbog sigurnosti naše zemlje, ljudi i naše braće u Idlibu“, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

„Oni koji sumnjaju u našu odlučnost, uskoro će se uvjeriti da su pogriješili“, dodao je Erdogan.

Vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, potpomognuta ruskim zračnim snagama, nedavno je znatno napredovala u Idlibu, području u koje su pobjegli milijuni izbjeglica od početka gotovo devet godina dugog rata u Siriji. Zauzela je desetke gradova, uključujući važan grad Marat al-Numan, jedno od posljednjih velikih pobunjeničkih uporišta u Siriji.

Turska, u kojoj se već nalazi 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, boji se novog vala izbjeglih iz Idliba. U regiji ima 12 promatračkih točki, koje su tijekom 2017. godine uspostavljene kao dio sporazuma o deeskalaciji, koji Rusija po tvrdnjama Turske sada krši. Moskva je u petak odbacila takve optužbe.

Idlib je posljednje uporište pobunjenika u Siriji, a Erdogan optužuje Rusiju da krši sporazum o smanjenju borbi u regiji, što je Moskva opovrgnula u petak.