trgovinska suradnja

Erdogan i Dodik potpisali sporazum protokol o izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd

02.05.2019 u 19:24

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik potpisao je četvrtak u Ankari s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom sporazum o trgovinskoj suradnji između dviju zemalja te protokol o izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd koji bi trebao biti velikim dijelom financiran turskim bankovnim kreditima, javili su bosanskohercegovački mediji. Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Erdoganom rekao kako su razgovori u Ankari bili prigoda da se razmotri suradnja između dviju država koje nemaju posebnih otvorenih pitanja, ali imaju veliki broj potpisanih sporazuma.

Dodik je najavio kako će BiH i Turska, uz potpisane sporazume o trgovinskoj suradnji i izgradnji autoceste od Sarajeva do Beograda, uskoro potpisati i protokole o suradnji u oblasti energetike i obrazovanja:“

"Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu što se založio za žurno formiranje Vijeća ministara BiH i što je još jednom poslao jasnu poruku da Turska podržava euroatlantski put BiH. Posebno sam zadovoljan što je predsjednik Erdogan želio čuti i razlike u BIH po tom pitanju. Za mene nije sporno i želim potvrditi kako u BIH doista postoji institucionalni okvir za suradnju BiH i NATO-a, ali jednako tako postoje i dvojbe oko članstva BiH u tom savezu,“ kazao je Dodik.

Dodik je potvrdio kako je u razgovoru s Erdoganom razmatrano i pitanje priključivanja BiH na turski plinovod kroz proširenu suradnju s Rusijom.

"Sretan sam što nam je predsjednik Erdogan dao i konkretne upute kako bi se BiH mogla priključiti na taj energetski tok. Mi želimo da dovoljne količine plina stignu u BiH vodeći računa i o ekološkoj zagađenosti Sarajeva i nekih drugih mjesta u zimskom razdoblju“, rekao je Dodik i najavio kako će se uskoro o tome i detaljnije razgovarati.

Pozvao je Erdogana da već u ovoj godini posjeti BiH. Erdogan je rekao kako BiH zauzima „ posebno mjesto u našim srcima i želimo pomoći u rješavanju problema kao da se radi o našim problemima“.

Najavio je održavanje vijeća za suradnju između BIH i Turske ove godine, ali i potvrdio opredjeljenje svoje zemlje za jačanje suradnje između svih zemalja u okvirima trilaterala s BiH, Srbijom i Hrvatskom.

„Očekujemo što prije formiranje Vijeća ministara BIH. Turska će poštovati potpisani trgovinski sporazum i nastavit ćemo uvoziti meso i mesne prerađevine iz BiH“, kazao je Erdogan.

Dodik i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su uoči sastanka s Erdoganom dočekani u Ankari uz najviše državne počasti.

U Tursku nije otputovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema. Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tijekom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba, asker", prvo su odvojeno razgovarali Dodik i Erdogan, a potom se turski predsjednik sastao i s Džaferovićem.