SANADER U BRUXELLESU

'EPP ne dovodi u pitanje članstvo Hrvatske u EU'

19.03.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Nitko među čelnicima Europske pučke stranke ne dovodi u pitanje da je Hrvatska 28. članica Europske unije i o tome postoji apsolutno jedinstvo, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader u Bruxellesu nakon summita čelnika Europske pučke stranke (EPP)

BRUXELLES - "Danas smo dosta razgovarali o Hrvatskoj. Mislim da su naši argumenti naišli na dobar odjek. Prije svega postoji apsolutno jedinstvena misao koja se danas protezala kroz moje bilateralne razgovore i raspravu, a to je da je Hrvatska 28. članica EU-a i to nitko ne dovodi u pitanje", rekao je premijer Ivo Sanader novinarima nakon susreta.

Hrvatski premijer je pred čelnicima EPP-a, najjačega zastupničkog kluba u Europskom parlamentu, iznio svoja stajališta da europske integracije nemaju budućnosti ako EU ne bude poštovao svoja temeljna načela solidarnosti i suradnje i ako se budu dopuštale ucjene zemalja članica kandidatskih zemalja.

Također je istaknuo da otvorena bilateralna pitanja poput graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije, nemaju mjesta u pristupnim pregovorima. Ponovio je da granično pitanje sa Slovenijom treba riješiti na temelju međunarodnog prava pred Međunarodnim sudom pravde, jer se na taj način to pitanje može konačno skinuti s dnevnog reda za razliku od političkog rješenja koje otvara nove probleme. Takvo rješenje predviđeno je i Pregovaračkim okvirom, dokumentom na temelju kojeg Hrvatska pregovara s Europskom unijom, i koji je vrijedio i za 12 zemalja koje su polovicom ovoga desetljeća ušle u Uniju, kazao je hrvatski premijer.

"Sada je pitanje kako riješiti slovensku blokadu. Iznio sam naše poglede i rekao sam nekoliko stvari koje su neki premijeri prvi put čuli - a to je da je Slovenija s istim otvorenim pitanjem 2004. ušla u Europsku uniju i NATO i da nema nikakva razloga da se primjenjuju dvostruki standardi. Ako je mogla ući Slovenija, može i Hrvatska, a to znači da se ne može utjecati na put Hrvatske i na naš tempo. To nije u redu i nije korektno", rekao je Sanader.

"Naravno da su i slovenski predstavnici iznijeli svoja mišljenje koje odudara od moga, ali mislim da smo bili jaki u argumentima", dodao je.

Iz Slovenije je na sastanku EPP-a bio bivši premijer i sadašnji oporbeni vođa Janez Janša

"Mi sada radimo, naša kompletna diplomacija, predsjednik republike, ja, ministar vanjskih poslova, predsjednik Sabora, parlamentarna diplomacija, svi na tome radimo da Europi kažemo ovih nekoliko načela na kojima se temelje europske integracije i koje svi zajedno dijelimo, a neke od njih su solidarnost, međunarodno pravo, a nikako ne može biti ucjena. To nije zajednička europska vrijednost", istaknuo je hrvatski premijer.

Sanader je rekao da je kratko razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pojedinostima svoga skorog posjeta Berlinu.

Na sastanku EPP-a sudjelovalo je 14 predsjednika država ili vlada zemalja članica EU-a: François Fillon (Francuska), Angela Merkel (Njemačka), Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Silvio Berlusconi (Italija), Herman van Rompuy (Belgija), Kostas Karamanlis (Grčka), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Andrius Kubilius (Litva), Lawrence Gonzi (Malta), Donald Tusk (Poljska), Traian Basesecu (Rumunjska), Emil Boc (Rumunjska), Valdis Dombrovskis (Latvija). Od zemalja izvan EU-a na sastanku su osim Sanadera još i Sali Berisha (Albanija), Julija Timošenko i Viktor Juščenko (Ukrajina) i Mikheil Sakašvili (Gruzija).

Također su sudjelovali i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te nekolicina ministara i oporbenih čelnika iz zemalja članica.