iako je cijepljen

Epidemiolog Kaić objasnio: Nosim masku kako bih smanjio rizik da nekoga zarazim i baš me briga što netko kaže da se ne treba nositi

28.10.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Jedan od vodećih hrvatskih epidemiologa Bernard Kaić gostovao je u četvrtak ujutro u emisiji Studio 4 HTV-a, gdje je, među ostalim, objasnio i zašto uvijek nosi zaštitnu masku kad gostuje na televiziji

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić za HTV je govorio četvrtom valu pandemije koronavirusa, cijepljenju i nošenju zaštitnih maski.

'Ljetos nisam očekivao ovako intenzivan val epidemije. To je postalo očekivano zadnjih par tjedana kada smo vidjeli kako raste broj novooboljelih. Očekivao sam da će se puno više ljudi cijepiti i da će svojim ponašanjem smanjiti transmisiju virusa', rekao je Kaić.

'Izdali smo da se cijepe djeca, prvenstveno ona s kroničnim bolestima, ali nema prepreke da se cijepe i ostali stariji od 12 godina. Jedno smo vrijeme bili suzdržani oko cijepljenja djece zbog informacija o miokarditisima i perikarditiskima kod mladih muških i u adolescentnoj dobi. Kada se uzme u obzir učestalost miokarditisa i njegova težina, nema nijednog savjetodavnog tijela koje bi reklo da je korist od cijepljenja manja od rizika', dodao je.

  • +2
Bernard Kaić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Kaić je izvijestio kako danas (u četvrtak) i službeno počinje cijepljenje protiv gripe te je dodao kako je bolje za one koji se još nisu cijepili protiv Covida-19 da se cijepe protiv te bolesti prvo, a da se protiv gripe mogu cijepiti i kasnije. Na konstataciju voditeljice da uvijek nosi masku kad gostuje u studiju, Kaić je odgovorio:

'Ja sam cijepljen i mali je rizik da se zarazim ili da nekog drugog zarazim, ali zašto ne bih dodatno smanjio rizik da prenesem na nekog drugog. Taj jako mali rizik želim dodatno smanjiti, imam pravo na to i baš me briga što netko kaže da se ne treba nositi maska'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ