NAGRADE HND-A

Elizabeta Gojan proglašena novinarkom godine

03.05.2016 u 12:11

  • +17

Svečana dodjela godisnjih nagrada HND-a

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Elizabeta Gojan, novinarka HTV-a, dobila je nagradu za novinarku godine u konkurenciji s kolegicom, ranije RTL-a, a sada N1 televizije, Natašom Božić i kolegama Borisom Pavelićem iz Novog lista te Hassanom Haidar Diab iz Večernjega lista

Nagradu za životno djelo je po prvi puta dobio fotoreporter - Feđa Klarić, a nagradu za istraživačko novinarstvo dobila je novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković, koja je poručila: 'Hvala mojoj redakciji koja me trpi i bez koje bi bilo teško. Pozdrav i mojima doma i trpite me i dalje'.

'Dolazi vrijeme gerilske borbe'

Nagradu za internetsko novinarstvo dobio je Hrvoje Šimičević za seriju tekstova o TTIP-u na neprofitnom portalu H-Alter. 'Drago mi je da je ova tema dobila nagradu jer je riječ o jednoj od najbitnijih tema. To je i jučer pokazalo masovno curenje dokumenata vezanih za TTIP gdje se pokazuje da je riječ o udaru na demokraciju, zdravstvo i radnička prava', istaknuo je Šimičević i dodao: 'Ja sam se bavio hrvatskim primjerom kako se propaganda radi na razini politike. U ovom trenutku korporacije kreiraju pregovaračke pozicije. Treba reći da u zadnje dvije godine komercijalni i javni mediji nisu puno pratili temu TTIP-a , a ako i jesu to je bila gola propaganda'.

'Zasjenile su ih druge teme, ponajviše one o ustašama i partizanima. Ne kažem da nije trebalo. Ministar Hasanbegović je kao prvi potez napravio 'bagerisanje' neprofitnih medija tako da je ukinuo sve dotacije. Mislim da su neprofitni mediji najbolje što se desilo na postkriznoj medijskoj sceni jer su tu radili ljudi koji su dobili otkaze u uništenim redakcijama. Unatoč ukidanju dotacija držim da će taj sektor preživjeti jer je rukovođen strašću', ukazao je Šimičević na dodjeli godišnjih nagrada HND-a, koju se moglo i pratiti u izravnom prijenosu N1 televizije.

'Riječ je o ljudima koji rade za četiri do pet tisuća kuna bez senzacionalizma. Smatram da kad dođe do nestanka novca doći do gerilskih metoda borbe, a da to kažem možda će doći do povratka u šumu, a svi znamo šta se tad dogodilo - heroji, mučenici i šehidi nisu najbolje prošli', podsjetio je Šimičević.

Nagradu za snimateljski prilog prilog dobilo je 14 snimatelja odnosno cijela snimateljska ekipa RTL-a, a nagradu za televizijsko novinarstvo dobila je reporterka Nove TV Maja Medaković za priču o obitelji Basarac te je poručila: 'Hvala svima koji su u ovoj novinarski teškoj godini prepoznali priču malog čovjeka'.

'Opasan trenutak za medije koji pokušavaju posao raditi pošteno'

Nagradu za radijsko novinarstvo dobila je Ljubica Letinić, novinarka HR3. 'Smatram ovo priznanjem za moj tihi obrt na HR 3 za koji ne znam koliko će još trajati. Važno mi je da sam dobila nagradu sada kad je opasan trenutak za medije koji pokušavaju posao raditi pošteno. Smatram ovo nekom simboličkom zaštitom', istaknula je Letinić.

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Željko Lukunić fotoreporter Pixsella, koji je kratko kazao: 'Hvala HND-u i kolegama, ovo je stvarno veliko priznanje i to je to, hvala'.

Nagradu za pisano novinarstvo dobio je Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista. 'Zaista sam i uzbuđen i iznenađen, ali meni je to izuzetno bitna nagrada zbog činjenice da Libanonac pokupi važnu nagradu. Želim zahvaliti svim članovima žirija - malo govorim kao naš premijer jer imam tremu', kazao je Diab i kazao da je 'migrantska kriza osjetljiva tema te da zato zahvaljuje upravi Styrije', a nagradu posvećuje svojoj kćeri koja je brinula za njega dok je bio na putu'.