'NAŠI' PROTIV BABČENKA

Ekstremisti traže robiju za novinara zbog - ekstremizma

20.03.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Arkadij Babčenko, 35-godišnji oporbeni novinar, bivši vojni dopisnik, nagrađivani pisac i uza sve to veteran dva čečenska rata, mogao bi završiti u zatvoru na dvije godine jer su moskovske vlasti ovih dana protiv njega povele kazneni proces otužujući ga za širenje ekstremizma putem bloga

Babčenko se pridružio prosvjednicima koji su nakon skandalima obilježenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u protekla tri-četiri mjeseca osporavali legitimitet ruske vlasti.

Pritom je zagovarao radikalnije metode borbe: razvijanje šatora po trgovima, masovni građanski neposluh i štrajkove. Moskovsko tužiteljstvo tereti ga za 'prizivanje masovnih nereda'. No liberalni mediji naglašavaju da je progon Babčenka inicirao Boris Jakemenko, režimski povjerenik za politiku prema mladima i osnivač Naših, prokremaljske mladeži koju karakteriziraju fašistoidni ekscesi i višestruki slučajevi nasilja nad neistomišljenicima. Upravo su Naši skupina koju liberalniji dio ruske javnosti optužuje za ekstremizam i uspoređuje s Hitler Jugendom.

Za Jakemenka se odavno piše da je 90-ih (kada je Babčenko, uzgred, ratovao u Čečeniji kao 18-godišnji ročnik) bio poslovno povezan s jednom od najutjecajnijih kriminalnih grupa u Tatarstanu. Danas se na razne načine obračunava s antirežimskim novinarima i aktivistima (neki ga sumnjiče i za naručivanje oružanih napada). U slučaju Babčenka, fokusirao se na novinarova blogerska teoretiziranja o probijanju policijskog kordona kako bi se održao prosvjed pred Lubjankom, sjedištem ruske (nekad sovjetske) tajne policije. Babčenko tvrdi da je njegov stav izvučen iz konteksta te da je u istom blogu pozivao na miroljubiv odnos prema policiji i pronalazak alternativnog mjesta za miting.

Babčenko je, inače, kao 18-godišnjak mobiliziran u prvi čečenski rat, a u drugi se dobrovoljno prijavio – što zbog PTSP-a, što zbog zgroženosti nehajem moskovske i šire ruske javnosti prema tom ratu. No umjesto vojne karijere ipak je odabrao novinarsku te je postao jedan od poznatijih ratnih izvjestitelja. Tijekom rusko-gruzijskog okršaja 2008. godine, kao reporter Novaje gazete čak je počino junačko djelo evakuiravši ranjene ruske vojnike s jednog položaja.