sve više slučajeva

Eksplozija šarlaha među djecom; pedijatrica opisala simptome

13.02.2023 u 10:21

Bionic
Reading

'Primijetili smo pojavu streptokoknih infekcija i šarlaha kod djece u zadnjih dva i pol mjeseca, nadamo se da će sa zimskim mjesecima streptokok postati manje aktivan', kaže pedijatrica Đurđa Španović

'To je inače bolest koja zahvaća djecu predškolske i školske dobi, ali nažalost i odrasle. Dijete je zarazno prije nego se simptomi jave, inkubacija traje nekoliko dana, a tri su prva simptoma: povišena temperatura, grlobolja i povraćanje. Ima i drugih simptoma, ali ovi su najčešći', rekla je pedijatrica Đurđa Španović gostujući na N1 Televiziji.

Navodi da je temperatura prvi simptom, ali kod šarlaha se radi i o osipu koji se pojavljuje drugi ili treći dan nakon pojave simptoma.

'Osip je sitan i točkasti, nalazi se najčešće na području vrata i trbuha, ali i na preponama. On je karakterističan, blijedi na dodir, a traje nekoliko dana. Nekoliko dana je intenzivan i poslije blijedi kroz tjedan, najduže 10 dana. Kod neke djece se pojavljuje i prhutanje na dlanovima i stopalima, tamo gdje inače nema osipa', rekla je pedijatrica.

Koliko joj je poznato, dodala je, kod djece ove godine nije bilo loših ishoda, ali kod odraslih jest.

'Komplikacija koja nije na vrijeme prepoznata i nije adekvatno liječena može rezultirati opasnom bolešću. Lijekovi su moćni, samo je bitno prepoznati simptome i na vrijeme reagirati, ne smije se čekati predugo, tu se radi o bakteriji i o liječenju antibioticima, točnije penicilinom', tumači Španović, dodajući da još uvijek traje nestašica lijekova.

Navodi da uvijek imaju nešto od antibiotika, ali bi voljeli da je nestašica što manja.

'Nadamo se da će se to stabilizirati. Znalo se dogoditi da nisam mogla završiti terapiju djeteta istim antibiotikom, što nije poželjno. Također, u tijeku epidemije covida nisam vidjela nijedan šarlah', zaključila je.