ivana pavić šimetin

Veliki broj slučajeva invazivnog streptokoka u Hrvatskoj: Evo kad otići liječniku

01.02.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Osobito je neobična učestalost pojave invazivnog streptokoka, koji se inače javljao kod jednog ili dva slučaja u sezoni, a sada ih je bilo 15, kaže zamjenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin

Komentirajući podatke prema kojima je samo u siječnju 281 osoba umrla od covida, od gripe njih petero, a od streptokoka šestero, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostujući na N1 Televiziji je kazala da je to situacija koja se ponavlja svaku zimu iako na različite načine.

'Svaka od tih bolesti, virusa ili bakterija ima svoju cirkulaciju u populaciju koja može biti različita od sezone do sezone', pojasnila je ističući da je ove godine posebno situacija sa streptokokom drugačija.

Objašnjavajući što je invazivni streptokok, Pavić Šimetin je rekla da to znači da se on ne zadržava u obliku gnojne angine i šarlaha, nego se razviju meningitis i/ili sepsa.

Savjetuje da se građani jave liječniku u slučajevima kada se visoka temperatura ne može skinuti tri ili četiri dana, kao i ako imaju loš apetit, ako se ne mogu ustati iz kreveta, teško hodaju, ako se javi promjena u boji kože ili teško disanje.

Što se tiče gripe, kaže da se tek približavamo vrhuncu. Ističe kako bi kroz tjedan ili dva moglo doći do stagnacije, a onda kasnije i do pada. 

Pavić Šimetin je rekla da ne raspolaže s podacima u ovom trenutku koliko je doza cjepiva protiv covida kojima je istekao datum za korištenje. Dodaje kako stalno rade na donacijama.

'Sad su to uglavnom afričke zemlje, uglavnom se one javljaju s interesom za cjepivo', rekla je Pavić Šimetin.

Upitana nedostaje li antibiotika, rekla je da se streptokokna bolest liječi s pencilinskim antibioticima, a njih ima.

'Na sreću, nema rezistencije, osjetljivi su na antibiotike', istaknula je.

sve osim nogometa

Učitavanje...