HDZ UPOZORAVA

Ekonomski smisao predstečajne nagodbe nije uspio

17.02.2014 u 17:30

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Marko Kolaković ocijenio je danas kako Zakon o predstečajnoj nagodbi u ekonomskom smislu nije uspio te da je predstečajna nagodba 'iz ekonomske sfere prešla u pravnu'.

Marko Kolaković ocijenio je na konferenciji za novinare u Čakovcu govoreći o Zakonu o predstečajnoj nagodbi da se taj zakon prečesto mijenjao i nadopunjavao. Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem rješenju problema predstečajne nagodbe, rekao je kako ne zna koje bi rješenje bilo dobro. Smatra kako je teško pronaći izlaz iz sadašnje situacije jer se sve previše zakompliciralo.

'Sada treba postojeće nagodbe brzo provesti, a nakon toga napraviti reviziju cijelog postupka', dodao je Kolaković.

'Namjera Zakona o predstečajnoj nagodbi bila je dobra, ali njegova realizacija ispala je nespretna i nekorektna', ocijenio je.

Predsjednik međimurskoga HDZ-a Darko Horvat rekao je pak kako su srednji i mali poduzetnici te obrtnici iz Međimurja oštećeni provođenjem predstečajnih nagodbi.

Međimurska županija poznata je kao sredina u kojoj je taj segment gospodarstva najperspektivniji, istaknuo je i dodao da će mnoge od njih predstečajna nagodba uništiti.

Naime, međimurski poduzetnici velikim tvrtkama isporučuju robu ili usluge, na njih uredno plate PDV, a sada te velike tvrtke na od države podržan legitiman način ne plaćaju svoje obveze i time uskraćuju međimurskim poduzetnicima legitiman izvor zarade, rekao je Horvat. Mnogi međimurski poduzetnici, zaključio je Horvat, zbog nemogućnosti naplate tražbina, bit će prisiljeni otpustiti radnike i "likvidirati svoj biznis".

Kolaković će sa svojim domaćinom Horvatom poslijepodne posjetiti nekoliko međimurskih tvrtaka kako bi doznao kakva su njihova iskustva s predstečajnom nagodbom.