NAPORI ZA DEBLOKADU PREGOVORA

Ekipa 'letećih diplomata' seli u Prag

22.12.2008 u 10:30

Bionic
Reading

Kako bi pojačali hrvatsko veleposlanstvo u Pragu za češkog predsjedanja Europskom unijom, u Ministarstvu vanjskih poslova ovih dana pripremaju ekipu 'letećih diplomata'

Kad nakon prvog polugodišta 2009. završi češko predsjedanje i na čelu Unije bude Švedska, ista će se ekipa preseliti iz Praga u hrvatsko veleposlanstvo u Stockholm, piše Večernji list.

Okosnica te ekipe bit će jedan diplomat s velikim iskustvom u Europskoj uniji koji je bio vrlo angažiran i za francuskog predsjedanja, koje upravo istječe. S njim će raditi još jedan ili dvojica mlađih pomagača. A svi zajedno će održavati vezu između hrvatskog veleposlanstva i aktualnog predsjedatelja te ureda glavnog pregovarača s EU.

'Procjenjujemo da je to bolje i jeftinije nego povećavati broj stalno zaposlenih u veleposlanstvu. Kad završi predsjedateljski mandat, ti bi ljudi bili višak, a ne želimo rasipati novac', kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Formiranje ekipe 'letećih diplomata' jedan je od načina da se spriječi prekomjerno zapošljavanje. Prvi je motiv ipak pojačati veleposlanstva stručnjacima koji u kontinuitetu rade na hrvatskim pregovorima s EU.

Nakon što je Slovenija blokirala 11 poglavlja hrvatskih pretpristupnih pregovora, hrvatske se nade okreću prema češkom predsjedatelju. Navodno je glavni pregovarač Vladimir Drobnjak od češkog predsjedatelja dobio obećanje da će pružiti svu moguću pomoć u deblokadi pregovora.

I češki i švedski predsjedateljski mandat za Hrvatsku izuzetno su važni jer vladajući, usprkos slovenskoj blokadi 11 poglavlja, još vjeruju da postoji mogućnost da se hrvatski pregovori s Europskom unijom završe do kraja 2009. godine.