TRGOVINSKI SPORAZUM

EK za jednostavnu proceduru potvrde CETA-e

28.06.2016 u 23:19

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) će sljedeći tjedan predložiti jednostavnu proceduru potvrde planiranog trgovinskog sporazuma EU-a i Kanade kako bi se ubrzalo usvajanje tog sporazuma koji se u mnogim europskim prijestolnicama smatra kontroverznim

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker kazao je danas čelnicima EU-a da će Komisija 5. srpnja predložiti da Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) bude 'samo sporazum EU-a'.

To znači da će biti usvojen ako ga podrže predstavnici zemalja članica i Europski parlament te neće biti podastrt nacionalnim parlamentima na usvajanje. Sporazum se neće odnositi na Veliku Britaniju nakon što formalizira svoj izlazak iz Unije, o čemu je odlučeno na nedavno održanom referendumu.

Mnoge zemlje EU-a žele da i njihovi parlamenti sudjeluju u sporazumu ponukani sve jačim protivljenjem javnosti paralelnom, ali mnogo većem trgovinskom sporazumu o kojem EU pregovara sa SAD-om, poznatom kao Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo.

Povjerenica Cecilia Malmstrom je izrazila nadu da će se CETA usvojiti do kraja listopada, kada bi se prilikom najavljene posjete kanadskog premijera Justina Trudeaua sporazum mogao potpisati.

Tom su sporazumu zbog kanadskog viznog režima nesklone Bugarska i Rumunjska, a protivi mu se i belgijski regionalni parlament u Valoniji.