ANDOR ODGOVORIO PLENKOVIĆU

EK će financirati prekvalifikaciju hrvatskih špeditera

02.09.2013 u 16:14

Bionic
Reading

U odgovoru članu Europskog parlamenta Andreju Plenkoviću europski povjerenik za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključivanje László Andor najavio je financiranje mjera izobrazbe i prekvalifikacije radnika otpremnika (špeditera) koji su bili tehnološki višak

Član Europskog parlamenta Andrej Plenković (HDZ) primio je danas odgovor povjerenika Lászla Andora, nadležnog u Europskoj komisiji za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključenost, na pitanje - postavljeno 11. srpnja 2013. - o mogućnostima za pružanje potpore radnicima otpremnicima u Hrvatskoj nakon pristupanja Europskoj uniji, a koji su postali tehnološki višak slijedom ukidanja carinskih službi na granici s članicama EU-a.

Povjerenik Andor je naglasio kako je Komisija svjesna izazova s kojima će se hrvatsko tržište rada suočiti nakon pristupanja u Europsku uniju. Kao što je zastupnik Plenković i sugerirao u pitanju, Europska komisija je potvrdila mogućnost financiranja mjera izobrazbe i prekvalifikacije radnika otpremnika koji su postali tehnološki višak sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

'Sad je odgovornost na službama hrvatske Vlade da nastave s naporima za olakšavanje situacije za radnike otpremnike nizom mjera koje će dovesti do njihove socijalne uključenosti i zapošljavanja, pri čemu je nužno kvalitetno iskoristiti već odobrenih 60 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda', kazao je Plenković.

Komisija i Hrvatska trenutno započinju rasprave o ulaganjima u programe koje će podupirati Europski socijalni fond (ESF) u razdoblju od 2014. do 2020. U tom kontekstu razmotrit će se situacija i potencijalne mjere u vezi otpremnika. U odgovoru se navodi da će se zaposlenicima u otpremništvu omogućiti korištenje mjera izobrazbe i prekvalifikacije u okviru aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koje će sufinancirati ESF. Za radnike pojedince ponuđen je niz mogućnosti podrške, a dodatne infomacije moguće je zatražiti od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, nadležnog tijela za operativni program ESF-a u Hrvatskoj.