BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER NA SUDU

Ehud Olmert brani se od optužbi za korupciju

25.02.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Bivši premijer Ehud Olmert rekao je na sudu u Jeruzalemu da se ne osjeća kriv po optužnicama koje ga terete za korupciju na početku prvog suđenja jednom bivšem premijeru u povijesti Izraela

'Danas završava dvogodišnje razdoblje bombastičnih izjava (...) i osobnih napada kojima se nastojalo javno mnijenje okrenuti protiv mene i drugih osoba', rekao je 64-godišnji Olmert na sudu u Jeruzalemu te ustvrdio: 'Sud će provjeriti činjenice.'

Optužnica tereti Olmerta za protuzakonito primanje novca od američkog poslovnog čovjeka Morrisa Talanskog za potrebe svoje političke stranke, no Olmert tvrdi da je financiranje bilo zakonito.

Optužen je i za falsificiranje dokumenta, utaju poreza te pogodovanje svojim prijateljima u dobivanju unosnih poslova.

Optužbe se odnose na Olmertov premijerski mandat započet 2006. i na prijašnja razdoblja u kojima je bio gradonačelnik Jeruzalema od 1993. do 2003. te ministar trgovine i industrije od 2003.

Olmert je rekao kako je uvjeren da će svoju nevinost dokazati na sudu.

Suđenje je počelo 18 mjeseci nakon što je Olmert podnio ostavku zbog optužbi za korupciju.

Njegova je ostavka dovela Izrael do prijevremenih izbora na kojima se tvrda stranka Likud sadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua vratila na vlast, a Olmertova Kadima (centar) prešla je u oporbu. Suđenje bi moglo potrajati nekoliko mjeseci.