katolička crkva

Egzorcisti se okupili i izabrali novog šefa, papa Franjo im poslao telegram

06.10.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Međunarodno udruženje egzorcista ima novog predsjednika. Kako je priopćeno iz udruge, za novog predsjednika na sastanku u Rimu izabran je češki svećenik i kanonski pravnik Karel Orlita, egzorcist Brnske biskupije

Otac Francesco Bamonte, egzorcist Rimske biskupije, postao je potpredsjednik.

Od 25. do 30. rujna u Sacrofanu u Italiji održana je velika konferencija Međunarodne udruge egzorcista (AIE). Nakon prekida zbog pandemije, ovo im je bio prvi međunarodni susret od konferencije 2018. godine. Na njoj su sudjelovala 203 egzorcista sa svih kontinenata i oko 100 asistenata, javlja Katholisch.de.

Rasprave su bile usmjerene na različite teme, uključujući izazove i kako se nositi s okultnim praksama i sektama. Na konferenciji se također govorilo o zadaćama i odgovornostima egzorcista te njihovom duhovnom pristupu.

Tom prilikom okupljenima je telegram poslao i papa Franjo.

'Povodom dvogodišnje konferencije Međunarodnog saveza egzorcista, sveti otac Franjo šalje svoje pozdrave organizatorima, govornicima i sudionicima', stoji u pismu koje je potpisao državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin. Papa se nada 'da će ovi trenuci produbljivanja egzorcističke službe, koliko god delikatni i potrebni bili, pomoći u iskazivanju mudrosti'.

Međunarodnu udrugu egzorcista Vatikan je službeno priznao 2014. dekretom Kongregacije za kler. Udruzi pripada oko 250 svećenika iz 30 zemalja koji rade kao egzorcisti. Sastanci u Rimu održavaju se svake dvije godine, s jednim sastankom na nacionalnoj i jednim na međunarodnoj razini. Udruga također nudi, između ostalog, teoretske i praktične tečajeve za svećenike u Italiji i inozemstvu.