PRIGODNI GOVOR

Novi splitsko-makarski nadbiskup iznenađen imenovanjem, zahvalio papi Franji

08.09.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Zdenko Križić, dosadašnji gospićko- senjski biskup koji je u petak, na blagdan Male Gospe, imenovan nadbiskupom Splitsko- makarske nadbiskupije, zahvalio je papi Franji na imenovanju te rekao da je to prihvatio s iznenađenjem, ali i u poslušnosti

Sveta Stolica danas je službeno objavila vijest o njegovom imenovanju za splitsko-makarskog nadbiskupa, a to znači da će, kako je dodao, Gospićko-senjska biskupija uskoro dobiti novog biskupa.

"Zahvalan sam papi Franji zbog povjerenja koje je imao u mene povjeravajući mi, poslije Zagrebačke, našu najveću nadbiskupiju, čija povijest datira od prvih stoljeća kršćanstva. U poslušnosti sam prihvatio ovo imenovanje koje je i mene iznenadilo, prije svega zbog moje dobi, a poodmakla dob je redovito povezana s oslabljenim snagama i načetim zdravljem", rekao je Križić.

S druge strane, dodao je, duboko svjestan da Isusov poziv nosi sa sobom imperativ da njegov učenik mora davati i trošiti svoj život ako ga želi sačuvati, pa ću i ja nastojati, sa svojim skromnim snagama, davati se i trošiti u služenju braći i sestrama u novoj nadbiskupiji u koju me Providnost šalje.

Novoimenovani nadbiskup Križić rekao je da je njegovo imenovanje za gospićko-senjskog biskupa bilo obznanjeno na svetkovinu Marijina navještenja, kome je posvećena gospićka katedrala, a imenovanje za splitsko-makarskog nadbiskupa se obznanjuje na blagdan Marijina rođenja koji se posebno slavi u solinskom prasvetištu Gospe od Otoka. "Svoju pastirsku službu sam stavio pod Marijinu zaštitu i njezin trajni zagovor", dodao je, prenosi IKA.

Pozdravio je sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije kojima, kako kaže, dolazi s ljubavlju i iskrenošću srca.

"Strah je prije svega u tome hoću li moći dati sve ono što Gospodin i Crkva Splitsko-makarske nadbiskupije od mene očekuje. Znam svoje slabosti, ali me jedino tješi istina da je Duh Sveti taj koji vodi Crkvu, i da ona stoji na čvrstoj Stijeni – Kristu, te da se od nas samo traži da budno slušamo njegov glas i neustrašivo idemo za Njim. Duboko sam svjestan da su u tom hodu nasljedovanja Njega mnogo važnija koljena nego stopala", poručio je nadbiskup Križić u govoru prigodom objave imenovanja splitsko-makarskim nadbiskupom.

Također je zahvalio svima u Gospićko-senjskoj biskupiji gdje je djelovao više od sedam godina.