NAPAD NA VELEPOSLANSTVO

Egipatski komandosi u zadnji čas spasili Izraelce od rulje

10.09.2011 u 10:16

Bionic
Reading

Egipatski komandosi spasili su prije zore šestero izraelskih čuvara koji su ostali blokirani u zgradi veleposlanstva u Kairu u koju je u petak navečer provalilo nekoliko stotina Egipćana, javljaju agencije u subotu

Izraelsko veleposlanstvo u Egiptu u kojemu je 1979. potpisan mirovni ugovor između dviju zemalja, ali i prema kojem je usmjeren gnjev dijela egipatske javnosti, u petak navečer zauzeli su prosvjednici, pri čemu je ozlijeđeno više stotina ljudi.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je najmanje 450 prosvjednika ozlijeđeno tijekom cjelodnevnih sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac i pucala u zrak kako bi ih rastjerala ispred zgrade veleposlanstva. Televizija je javila da je 46 policajaca ozlijeđeno.

Troje ubijenih kod veleposlanstva

U sukobima prosvjednika i policije tri su osobe ubijene a tisuću ih je ranjeno. Jedna ranjena osoba podlegla je nakon srčanog udara, objavili su bolnički izvori u Kairu u subotu.

Prosvjednici su srušili zid koji okružuje veleposlanstvo i upali u zgradu. Kada su ušli u prostorije veleposlanstva,9 pobacali su na stotine dokumenata kroz prozore i zapalili izraelsku zastavu. Egipatska policija tek je subotu ujutro uspjela potisnuti prosvjednike i osigurati područje.

Prije toga egipatski specijalci su izvukli šestero Izraelaca koji su ostali blokirani u zgradi veleposlanstva, dok su prosvjednici zauzimali prostorije i bacali službene dokumente kroz prozor. U akciju spašavanja krenuli su nakon apela egiptaskim vlastima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kojem su zatočeni zaštitari telefonom javili da strahuju za svoje živote. 'U tom trenutku od rulje ih je dijelio samo jedan zid. Bili smo jako zabrinuti', izjavio je jedan Netanyahuov suradnik.


Izraelski veleposlanik Yitzhak Levanon, njegova supruga, diplomatsko osoblje i njihove obitelji, koji su uspjeli napustiti veleposlanstvo na vrijeme, već su izraelskim zrakoplovima evakuirani iz Kaira i stigli su u domovinu.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je incident i pozvao Egipat da ispunjava svoje međunarodne obveze i zaštiti izraelsko veleposlanstvo od prosvjednika.

Ovo je drugi put kako je napadnuto to veleposlanstvo otkako je pet egipatskih graničara poginulo prošlog mjeseca prilikom izraelske operacije protiv naoružanih atentatora.

'Ova akcija pokazuje stanje ljutnje i frustracije mladih egipatskih revolucionara usmjerene na Izrael, posebice nakon nedavnih napada na egipatske graničare', rekao je egipatski politički analitičar Nabil Abdel Fatah

Izrael će u Kairu ostaviti samo zamjenika veleposlanika kako bi održavao odnose s Egiptom, čija je vlada za subotu najavila hitnu, kriznu sjednicu posvećenu napadu na izraelsko veleposlanstvo.

Ispred zgrade veleposlanstva Egipćani su u subotu ujutro razmjestili jake policijske i vojne snage.