ZBOG BOMBAŠKOG NAPADA

Egipatske vlasti privele sedam osoba

02.01.2011 u 17:05

Bionic
Reading

Egipatske vlasti u pritvoru su na ispitivanju zadržale sedam osoba koje povezuju s bombaškim napadom na koptsku crkvu u Aleksandriji u novogodišnjoj noći, a deset je osoba pušteno, izvijestili su u nedjelju službeni izvori

U napadu na crkvu ubijena je 21 osoba, a 97 ih je ranjeno.Egipatska policija jučer je izvijestila da je prema prvim elementimaistrage vjerojatno samoubojica izveo napad automobilom-bombom, aorganizirali su ga inozemni teroristi.

Egipatskipredsjednik Hosni Mubarak pozvao je u subotu 'djecu Egipta, kopte imuslimane, na jedinstvo pred terorističkom prijetnjom onih koji želepotkopati sigurnost domovine, stabilnost i jedinstvo Egipćana'.

Papa Benedikt XVI. osudio je taj 'podli čin', zadnji u nizu napada nakršćane na Bliskom istoku i u Africi. Pred crkvama u Kairu iAleksandriji u nedjelju su postavljene dodatne policijske snage, a ublizini katoličkih građevina zabranjeno je parkiranje automobila.

Kršćani čine oko 10 posto od 79 milijuna Egipćana. Između njih imuslimanskog stanovništva u posljednje vrijeme često dolazi donapetosti, osobito oko pitanja poput izgradnje crkava ili kada je riječo bliskijim odnosima među pripadnicima dviju vjera.