ŽIVOT NAKON MUBARAKA

Egipatska vojska raspušta parlament i mijenja ustav

13.02.2011 u 16:42

Bionic
Reading

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom nakon odlaska predsjednika Hosnija Mubaraka, objavila je u nedjelju da će raspustiti parlament i suspendirati ustav koji će biti izmijenjen

Vrhovno vojno vijeće u priopćenju je najavilo 'raspuštanje gornjeg i donjeg doma parlamenta' u kojemu dominiraju članovi Nacionalne demokratske stranke bivšega predsjednika Mubaraka.

Usto, vojska je priopćila da će nadzor nad državom zadržati šest mjeseci, odnosno do parlamentarnih i predsjedničkih izbori nakon donošenja ustavnih amandmana.

'Više vijeće oružanih snaga vodit će poslove zemlje u privremenom razdoblju od šest mjeseci ili do kraja izbora za gornji i donji dom parlamenta i predsjedničkih izbora', stoji u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Među donesenim odlukama je i 'osnivanje odbora za izmjenu nekih odredaba ustava te utvrđivanja pravila za referendum o njima'.

Predsjednik Hosni Mubarak odstupio je s dužnosti u petak nakon 18 dana masovnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vlasti. Vojska je obećala demokratske reforme po preuzimanju vlasti.

Vrhovno vojno vijeće usto je odlučilo da će predsjednik Vijeća predstavljati Egipat u inozemstvu, da će Više vojno vijeće u prijelaznom razdoblju donositi zakone, zatim da će premijer Ahmad Šafik ostati na dužnosti do formiranja nove vlade, da će se organizirati izbori za oba doma parlamenta i predsjednika te da će država provoditi međunarodne sporazume i obveze koje je preuzela.