EUROPSKA UNIJA

'Egipat treba odlučiti o svojoj budućnosti'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2011 15:47
  • Objavljeno 31.01.2011 u 15:47
Revolucija u Egiptu 2

Revolucija u Egiptu 2

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Egipatski narod treba odlučiti o svojoj budućnosti, a Europska unija spremna je u tome pomoći i poziva na suzdržanost i mirni i otvoreni dijalog s oporbom i civilnim društvom u Egiptu, izjavila je u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton

'Treba odgovoriti na legitimne težnje egipatskih građana brzo i konkretno. Mora se pronaći mirni put naprijed na temelju otvorenog i ozbiljnog dijaloga s oporbenim strankama i svim dijelovima civilnog društva', rekla je Ashton po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem je stanje u Egiptu glavna tema.

Na pitanje kome će EU pomoći, sadašnjem predsjedniku Hosniju Mubaraku ili novim vlastima, Ashton je rekla da 'o tome treba odlučiti egipatski narod'.

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, Izraelci su poslali povjerljivu poruku SAD-u i nekim europskim zemljama u kojoj od njih traže potporu stabilnosti režima egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

U poruci izraelski dužnosnici ističu kako je u 'interesu Zapada' i 'zemalja Bliskog istoka da se održi stabilnost režima u Egiptu', prenosi list. 'Trebalo bi pokušati spriječiti javne kritike protiv predsjednika Hosnija Mubaraka', stoji u poruci poslanoj krajem prošlog tjedna. Vojni radio, koji je prenio istu informaciju, ocijenio je da inicijativa predstavlja kritiku onih zapadnih zemalja koje više ne podupiru režim predsjednika Mubaraka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!