vrući balkan

Edi Rama dao intervju za srpski medij: Velika Albanija je nonsens

11.06.2021 u 13:03

Bionic
Reading

Albanski premijer Edi Rama dao je intervju za srpsku franšizu Euronewsa te je kazao da je rješenje pitanja između Srbije i Kosova imperativ i istinski je ključno za oslobađanje potencijala koji postoji u odnosima između Srbije i Albanije

Istaknuo je kako bi bilo sjajno kada bi se Albanci i Srbi ugledali na Francuze i Nijemce poslije Drugog svjetskog rata. Rama smatra da Srbija i Albanija moraju iskoristiti sve prilike i poručuje da Europska unija ne može govori što smiju, a što ne smiju raditi. Ili će narodi na Balkanu imati održivu perspektivu i svoje mjesto u EU ili se razne stvari mogu dogoditi, poručio je.

Govorio je i o strahovima od Velike Albanije i Velike Srbije.

Ramu je novinar podsjetio da je kazao da je ujedinjenje Albanije i Kosova neizbježno i neupitno i da će se dogoditi bilo kroz Europsku uniju ili kao reakcija na sljepilo i lijenost Europske unije. Albanski premijer odgovorio je da može to ponoviti, ne kao nekakav program ili želju, već kao njegovu analizu.

'Analiza je jednostavna. Ili će narodi na Balkanu imati održivu perspektivu i svoje mjesto u Europskoj uniji i obitelji europskih država ili se razne stvari mogu dogoditi. Svašta se događalo u prošlosti, zašto se to ne bi moglo ponoviti? Što se promijenilo? Samo jedno se promijenilo: u prošlosti nije postojala Europska unija kao izbor, a danas postoji. Europska unija je ono što nas može odvesti u budućnost. Sve ostalo lako može nas vratiti u prošlost.'

Poručio je da Velika Albanija nikada nije postojala u njihovom jeziku i nije nikakva izmišljotina koju je našao u udžbenicima povijesti ili nekim razmišljanjima njihovih velikih umova.

'Velika Albanija je pojam koji je nastao izvan Albanije i poticali su ga oni koji su htjeli da naprave opasno čudovište, koje bi, naravno, predstavljali opasni Albanci. Velika Albanija je nonsens sam po sebi', kazao je Rama za Euronews.rs, dodavši da je Velika Srbija nešto što se oduvijek spominje.

Rama smatra da je ideja o ujedinjenju u okviru Europske unije ideja koja premašuje etničke podjele.

'Tu se radi upravo o četiri europske slobode, dati svima priliku da budu slobodni da se kreću, trguju, da imaju mogućnost da prenose kapital, usluge i, da završim, po meni se tu radi prije svega o ukidanju granica. To je jako važno i onda nikog neće biti briga za ono što ste spominjali', poručio je Rama.

Govoreći o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu, Rama je kazao da je ona neporeciva, u smislu povijesti Srpske pravoslavne crkve. Kao što je u Albaniji neporeciva povijest Pravoslavne crkve, Katoličke crkve, muslimanske zajednice i hramova koje su gradili razni investitori u raznim periodima. 'Danas je važno da na jasan način riješimo pitanje sigurnosti i dugotrajnosti te baštine. To je baština čovječanstva. To nije baština srpske države', kazao je Rama.

Na upit postoje li pokušaji da se izbriše to srpsko nasljeđe na Kosovu, posebno vlade u Prištini, Rama je kazao da imaju pravoslavnu crkvu koja u Albaniji ima svoju povijest.

'Dugo je bila povezana s Grčkom pravoslavnom crkvom. Onda je u jednom trenutku postala autokefalna pravoslavna crkva. Ali crkve su postojale i prije autokefalne pravoslavne crkve. E sad, mogu li Grci doći i reći 'to su grčke crkve i to je grčki teritorij'? Ne mogu. Ali opet, imaju potpuno pravo reći da je to dio nasljeđa njihove crkve. Gdje je tu problem? Ako želimo napraviti probleme, to uvijek možemo, ali ako želimo riješiti probleme, onda je to zajednička baština. Naravno, u onoj mjeri u kojoj to ovisi o srpskoj pravoslavnoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naravno da imaju pravo na to', naveo je Rama.

Komentirao je i mogućnost da Priština podnese tužbu za genocid protiv Srbije. Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da će Priština učiniti to. Rama je kazao da je to komplicirano pitanje.

'Trebali bismo se koncentrirati na rješavanje konflikata i na budućnost. Trebali bismo više razmišljati o tome koliko godina ćemo izgubiti time što nećemo postići konačno rješenje za taj problem. Tu nema pobjednika ako se to ne riješi. Nismo sami na svijetu. Imamo partnere, saveznike. Samo Kosovo nova je realnost, rezultat velikih napora na samom Kosovu i izvan njega. Te nekakve velike ideje i odluke ne treba donositi samo zato što netko misli tako ili samo zato što mi mislimo tako, već se moraju donijeti na jasnom putu konzultacija i slušanja onog što naši partneri i saveznici imaju reći. Nisam do sada čuo nikoga da podržava tu ideju', zaključio je Rama.