TREĆI MANDAT NA POMOLU

Albanija: Edi Rama proglasio 'najljepšu pobjedu' i zahvalio pristašama: Oborili smo rekord!

27.04.2021 u 21:37

Bionic
Reading

Albanski premijer Edi Rama proglasio je u utorak "najljepšu pobjedu" nakon uspjeha socijalista na parlamentarnim izborima u Albaniji koji bi mu trebali omogućiti treći mandat.

"Oborili smo rekord", rekao je šef vlade tisućama svojih pristaša koji su mahali zastavama na Skenderbegovom trgu u Tirani. "Hvala vam na povjerenju kojim ste mi omogućili treći mandat."

Prema službenim rezultatima nakon što je prebrojano 95 posto glasačkih listića, Socijalistička stranka je dobila 48 posto glasova u nedjelju, što je oko deset posto više od oporbe okupljene oko demokrata desnog centra.

Projekcije Središnjeg izbornog povjerenstva (CEC) daju PS-u apsolutnu većinu, sa 74 od 140 zastupničkih mjesta, što bi im trebalo omogućiti da i dalje samostalno vladaju.

Izborni proces pomno prati međunarodna zajednica koja u njemu vidi test dobrog funkcioniranja krhkih institucija Albanije, koja je sedam godina kandidat za ulazak u Europsku uniju.

Nakon predizborne kampanje obilježene uvredama, optužbama za korupciju i nasilje, glasanje i prebrojavanje su se odvijali bez većih problema i Edi Rama je obećao raditi zajedno s oporbom.

"Bit ću premijer svih Albanaca", rekao je on i pozvao oporbu na suradnju s njegovom strankom u interesu zemlje.

Demokrati Lulzima Bashe, koji su proglasili pobjedu čim je glasanje završilo i nisu bili poznati rezultati, nisu u utorak priznali poraz.

Prema podacima CEC-a stranke oporbe oko demokrata su dobile oko 39 posto glasova ili 59 mjesta.