sporne izjave

Albanski parlament izglasao opoziv predsjednika Ilira Mete

09.06.2021 u 18:03

Bionic
Reading

Albanski parlament izglasao je u srijedu opoziv predsjednika Ilira Mete zbog njegovih izjava za koje vladajuća albanska stranka smatra da potiču nasilje i krše ustav.

Ukupno 104 od 140 zastupnika glasalo je za to da se Meta opozove s dužnosti, više nego godinu dana prije nego li mu istječe mandat. Opoziv predsjednika događa se u Albaniji po prvi put otkako je u zemlji 1991. uveden višestranački sustav.

Ustavni sud, koji bi trebao potvrditi odluku parlamenta, trebao bi svoj pravorijek donijeti u roku od tri mjeseca. Socijalistička stranka, koja je u travnju ponovno izabrana na izborima, optužila je Metu za poticanje nasilja time što je stao na stranu oporbe tvrdeći uoči parlamentarnih izbora da će oni biti namješteni.

Jedna je osoba ubijena, a četiri su ranjene u razmjeni vatre između pristaša dviju najvećih stranaka, Socijalista i Demokrata, četiri dana prije izbora. Meta, bivši čelnik malog, oporbenog Socijalističkog pokreta za integraciju, odbacio je svoju krivicu i optužio Socijaliste za orkestriranje političke osvete. Nakon glasanja nije imao komentara, no ranije je rekao da odluku o opozivu neće prihvatiti. Uloga predsjednika u Albaniji je uglavnom simbolična, iako ima neke ovlasti nad pravosuđem i vojskom. Premijer Edi Rama, nekoć Metin saveznik, kazao je da mu je vrijeme da ode.

"Ilir Meta prekršio je virtualnu granicu odvojenosti između pojedinih grana moći u našoj demokraciji", rekao je premijer uoči glasanja. "Albanija ga više ne može trpjeti", rekao je. Meta je ušao u politiku 1999., kada je kao 30-ogodišnjak bio izabran za premijera.