UPITAN VLADIN PROJEKT

EBRD najavio reviziju kreditiranja HE Ombla!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.07.2012 15:24
  • Objavljeno 31.07.2012 u 15:03
Ombla

Ombla

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je proces revizije odluke o kreditiranju projekta izgradnje hidroelektrane Ombla, izvijestila je danas Zelena akcija, na temelju čije je žalbe, uložene unutar službenog i neovisnog žalbenog postupka za evaluaciju projekata te banke, revizija pokrenuta

U sklopu žalbenog postupka, neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha.

'Činjenica da EBRD navode iz naše žalbe ozbiljno razmatra prije odluke o financiranju izgradnje HE Ombla upućuje da je bilo nepravilnosti u procesu odobravanja i planiranja izgradnje ovog projekta. Pritom napominjemo da revizija ne ocjenjuje ukupnu isplativost projekta ni ukupnu štetnost za okoliš, već samo je li EBRD prekršio vlastite procedure i standarde te eventualno zakonske odredbe Republike Hrvatske i Europske unije.

Smatramo da je naša žalba utemeljena po svim točkama, a svakako naglašavamo da javnost i lokalno stanovništvo nisu bili adekvatno informirani ni uključeni u odlučivanje', izjavili su u Zelenoj akciji.

Podsjetimo, protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnila se većina stručnjaka, sve ekološke udruge te lokalno stanovništvo zbog moguće ekološke štetnosti te upitne financijske i ekonomske isplativosti ovog projekta. Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predviđenih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011. godine. Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi