NOVA MOGUĆNOST PRISTUPA

E-građanin možete postati i uz tokene banaka

13.10.2015 u 10:54

Bionic
Reading

Od ovog mjeseca pristup sustavu e-građani moguć je i uz token Zagrebačke banke. Tim podatkom pohvalio se na svom profilu na Facebooku ministar uprave Arsen Bauk, pod čijom je ingerencijom i sustav e-građani

ZABA je još u kolovozu potpisala sporazum s Ministarstvom uprave i FINA-om kako bi se pristup sustavu e-građani omogućio korisnicima tokena i m-tokena kojih u Zagrebačkoj banci ukupno ima 450 tisuća, a od početka ovog mjeseca korisnicima je i omogućen pristup sustavu. Podsjetimo, prva banka koja je putem tokena omogućila pristup sustavu e-građani bila je Hrvatska poštanska banka koja je još početkom godine potpisala sporazum s Ministarstvom uprave i FINA-om.

Uključivanjem HPB-ovih i ZABA-inih vjerodajnica u sustav za prijavu na e-usluge građani neće morati obaviti inicijalni obilazak FINA-e radi dobivanja e-Pass-a i mTokena.

Sustav e-Građani je projekt Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga.

Pristup sustavu e-građani, pohvalio se na svom facebook-profilu ministar uprave Arsen Bauk, omogućen je onima koji imaju: account na AAI@Edu.hr (Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u RH), osobni certifikat na HZZO, token uređaj Hrvatske poštanske banke, korisnicima ePošte te korisnicima token uređaja/aplikacije Zagrebačke banke.

Putem stranice https://pretinac.gov.hr građanima je trenutačno dostupno 25 e-usluga i 38 e-poruka, a sustav se kontinuirano unapređuje novim uslugama i funkcionalnostima.

O uslugama koje nudi sustav e-građani prije mjesec dana u Saboru je tijekom aktualnog prijepodneva progovorio i ministar uprave Arsen Baukzbog čega ga je premijer Zoran Milanović usporedio s boom.

'Građani mogu zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana. Mogu provjeriti svoje podatke u registru birača i podnijeti elektronički zahtjev za privremenim upisom u popis birača drugog grada ili općine. Mogu zatražiti elektroničke ispise uvjerenja o prebivalištu, boravištu i vlasništvu cestovnih vozila, informirati se o ocjenama djeteta u školi, pregledati recepte koji su realizirani u ljekarnama u posljednjih šest mjeseci, provjeriti izabranog liječnika, naručiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja, zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu, informirati se o očekivanom iznosu mirovine, registrirati se kao potencijalni posloprimac, provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja, pribaviti potvrde od Regosa, provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, pregledati ukupne primitke obračuna te doprinosa i poreze po pojedinim isplatiteljima, provjeriti svoje podatke u sustavu OIB, sudjelovati u procesima savjetovanja za zainteresiranom javnošću, koristiti elektroničke usluge sustava e-pomorac, pretraživati osnovne katastarske podatke i podnositi zahtjeve za izdavanje javnih isprava i rješavanje katastarskim uredima i administrirati svoj elektronički identitet', kazao je tada Bauk.

'Što se tiče dostupnih poruka, mogu dobiti jedinstvenu uplatnicu Zagrebačkog holdinga, e-upitnik o zadovoljstvu elektroničkim uslugama, obavijest o nakladi plaće i potpore, istek dopunskog osiguranja, obavijest o saldu dopunskog osiguranja, promjenu izabranog liječnika, status obveznog zdravstvenog osiguranja, obavijest o plaćanju poreza na cestovno motorno vozilo, obavijest o obračunatom porezu na dohodak, obavijest o deblokadi računa, obavijest o nagradnoj igri, obavijest dakle o obaveznom cijepljenju kućnih ljubimaca, obavijest o isteku registracijskih vozila, obavijest o izostanku djeteta iz škole, raspored u obveznom mirovinskom fondu, potvrda članu obveznog mirovinskog fonda. I čini mi se da ću u ovome vremenu koje mi je prema Poslovniku na raspolaganju doći samo do polovice usluga koje se mogu dobiti u sustavu e-građani', pobrojao je tada Bauk.