POSTROJBA 'ZULFIKAR'

Džeko se izjasnio da nije kriv za ratne zločine nad Hrvatima

12.07.2012 u 17:50

Bionic
Reading

Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, koji je optužen za ratne zločine nad Hrvatima u selu Trusina u Hercegovini te u Donjoj Jablanici, izjasnio se kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice, objavio je u četvrtak Sud BiH

Sukladno standardnim sudskim procedurama, Sud BiH će zakazati početak suđenja i odrediti početak dokaznog postupka. Optužnica protiv Džeke potvrđena je 19. lipnja, a njega se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Džeko tijekom rata bio pripadnikom posebne postrojbe 'Zulfikar', koja je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH. Prema navodima optužnice, on je u tom svojstvu sudjelovao u ubojstvu, mučenju, protuzakonitom zatvaranju i pljački imovine civila i ratnih zarobljenika.

Pripadnici odreda 'Zulfikar' su, među ostalim, odgovorni i za ubojstvo 18 hrvatskih civila i četiri zarobljena pripadnika HVO u selu Trusina. Edin Džeko je nakon rata emigrirao u SAD, no američke su ga vlasti, na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa, izručile u prosincu 2011. godine.