oglasila se i bolnica

[FOTO] HGSS objavio detalje noćne drame na Sljemenu: Posljednje minute ovogodišnjeg Božića prekinuo je panični poziv upomoć s Medvednice

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 26.12.2021 16:36
  • Objavljeno 26.12.2021 u 12:21
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGSS

'Posljednje minute ovogodišnjeg Božića i opuštene trenutke prije blagdanskog počinka prekinuo je panični poziv upomoć s Medvednice - Na Crvenom spustu, negdje oko Filtera, nalaze se ozlijeđene osobe od kojih jedna vjerojatno ima slomljenu nogu, a druga se ne može micati', ovim riječima kreće objava HGSS-a o drami koja se noćas odvijala na Sljemenu

'Nakon toga dežurni spašavatelj stanice Zagreb nije uspio doznati više detalja jer se veza prekinula, a na povratne pozive se javljao pretinac govorne pošte. Momentalno je pokrenuta akcija spašavanja, a na telefone svih članova Stanice Zagreb u 23:55 pristigla je poruka – “Trebam ekipu za akciju spašavanja polomljenih osoba ispod filtera na crvenom spustu.u 00:10 na Bliznecu.”

Spašavateljima je odmah bilo jasno kako se radi o izrazito hitnoj i ozbiljnoj situaciji jer usred noći na skijaškom spustu više osoba u isto vrijeme može stradati gotovo samo na jedan način – sanjkajući se. A kako se radi o Crvenom spustu koji je pripremljen za svjetsko FIS natjecanje koje će se održati za koji dan, sigurno je kako se radi o tvrdoj i kliskoj podlozi na kojoj niti jedne sanjke nemaju šanse.

Oni pak najiskusniji prisjetili su se događaja otprije dvadeset godina koji kada se prepričava ledi krv u žilama. Tada su na Zelenom spustu stradala dvojica mladih sanjkaša zadobivši izrazito teške tjelesne ozljede koje su im promijenile cijeli život.

  • +2

Spašavanje mladića na Sljemenu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGSS

U roku nekoliko minuta prvi spašavatelji istrčali su iz svojih kuća i krenuli na intervenciju. Kiša je padala, a niti gusta magla na dobrom dijelu puta na Sljeme nije pomagala. U hodu, odnosno vožnji, spašavatelji se telefonski koordiniraju i dogovaraju strategiju te moguće ishode jer još uvijek ne znaju koliko unesrećenih osoba ih čeka, gdje se nalaze, kakve ozljede su zadobili te kakav je pristup do njih. Potrebno je odlučiti koja transportna sredstva će se koristiti, koliko ljudi će biti u kojem timu i kuda će se transportirati u kojem slučaju. Više alternativa je bilo na stolu.

  • +1

Snijeg na Sljemenu

Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

Srećom, jedan od spašavatelja koji je dežuran ovih blagdana, ostao je prespavati noć u prostorijama HGSS stanice Zagreb na Sljemenu te se dao u potragu za unesrećenim osobama čim je obavijest stigla. Upravo negdje u doba kada su prvi spašavatelji pristigli na Sljeme on je locirao ozlijeđene dvije mlađe muške osobe u šumarku cca 200 m od početka Crvenog spusta te napravio trijažu i pružio im prvu pomoć u okviru trenutnih mogućnosti te s njima ostao čekati timove za zbrinjavanje i transport.

Ravnatelj Vagić: Jedan od mladića je na operaciji

Dvojica 18-godišnjaka su, nakon nesreće na Sljemenu, u teškom stanju primljena u Kliniku za traumatologiju i KBC "Sestre Milosrdnice" u Vinogradskoj, a jedan od njih je u nedjelju na operaciji.

"Dvije osobe 2003. godišta primljene su u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju te Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. Osoba primljena u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kralježnice te je u ovim trenucima podvrgnuta kirurškom zahvatu. Osoba primljena u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ima traumu glave u obliku komocije i blaže kontuzije mozga te je podvrgnuta konzervativnom liječenju", izvijestio je u priopćenju ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Oni su stradali sanjkajući se na zaštitnoj strunjači kojom se oblažu stupovi i prepreke na skijaškoj stazi kako bi se zaštitili skijaši. Kako se radi o strunjači koja je obložena ceradnim platnom ona u dodiru sa zaleđenom podlogom gotovo da i nema trenje te je njome moguće razviti strahovito veliku brzinu. Saznali smo da je četvero mladih započelo spust, ali je dvoje odustalo skočivši sa strunjače. Dvojica stradalih nastavili su te su velikom brzinom uletjeli u šumarak o kojem se nalaze i razvodni ormari skijališta na kojima pretpostavljamo da su se zaustavili udarivši u tvrdu prepreku.

Zadobili su višestruke ozljede koje će se sa sigurnošću utvrditi u bolnici, a jedan od njih je stalno gubio svijest što je upućivalo i na teške ozljede glave, a samim time i vratne kralježnice. Kao što smo se i pribojavali, situacija je bila krajnje ozbiljna. Obje unesrećene osobe prebačene su uzbrdo nosiljkama za spašavanje na snijegu do prihvatnog centra HGSS stanice Zagreb gdje su čekali dolazak hitne pomoći.

Akcija spašavanja okončana je analizom dva sata i petnaest minuta nakon dojave što je s obzirom na okolnosti, izuzetno dobro vrijeme. Podsjetit ćemo da su članovi HGSS-a volonteri koji na akcije spašavanja odlaze iz vlastitih domova ili s mjesta na kojem se tada zateknu.

Mladićima koji su stradali želimo brz i potpun oporavak, a ostalima upozorenje kako skijaški spustevi nisu namijenjeni sanjkanju koje u tom slučaju može biti i pogubno', priopćio je HGSS.