visoravan doklam

Dvije supersile gomilaju snage, a njihov sukob u rat bi mogao uvući i Zapad

15.02.2018 u 21:33

Bionic
Reading

Spor između Kine i Indije oko visoravni Doklam u Himalaji mogao bi uvući u krvavi sukob i Zapad, tvrdi ugledni Politico

U sklopu serijala 'Ratovi koji dolaze', koji izlazi na stranicama Politica, portugalski političar i analitičar Bruno Macaes ističe kako bi potencijalni rat između Kine i Indije mogao utjecati na čitav svijet.

Macaes u svojoj analizi ističe kako se Kina sve više širi, dok se istovremeno Sjedinjene Države sve više povlače, stoga je moguće da između ovih dviju sila dođe do stanovite ravnoteže.

No što se događa kad u isti prostor krenu Kina i Indija, pita se Macaes te je povodom mogućih sukoba na visoravni Doklam razgovarao s Vijayem Chauthaiwaleom, savjetnikom u ministarstvu vanjskih poslova indijskog premijera Narende Modija.

Stanje 'hladnog rata'  

'Strpljenje je vrlo važno u politici i Indija će s vremenom sve više jačati. No Kina ubrzano postaje najveći problem za indijsku vanjsku politiku', mišljenja je Chauthaiwale, ističući kako su dvije supersile ušle u razdoblje 'hladnog rata'.

Kina je, podsjeća savjetnik, početkom tjedna zaprijetila Indiji vojnim odgovorom ukoliko New Delhi intervenira na Maldivima, na kojima je u tijeku politička kriza.

Prema Chauthaiwaleu, još je opasnija mogućnost od sukoba u Doklamu.

  • +17
Parada kineske vojske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Radi se naime o teritoriju oko kojeg se spore Kina i Butan, a koji se nalazi na tromeđi Kine, Butana i Indije. Butan tvrdi da Doklam pripada njemu, a Indija ga podržava, dok Kina pak tvrdi da je to njen teritorij.

Prošlog ljeta je pojačane tenzije u tom području izazvala nazočnost kineske vojske koja namjerava napraviti cestu na visoravni što se spušta do koridora Siliguri, uskog pojasa indijskog teritorija koji spaja sjeveroistočnu indijsku regiju s ostatkom države.

Blokada koridora Siliguri

Ukoliko Kina uspije blokirati taj koridor, time će izolirati sjeveroistočnu indijsku regiju, stoga je Indija reagirala poslavši svoju vojsku u Doklam, što savjetnik ocjenjuje pažljivo donesenom odlukom.

Najnoviji satelitski snimci pokazuju kako Kina ponovo povećava nazočnost u toj regiji i to vrlo blizu mjesta gdje su se indijske i kineske postrojbe suočile prošle godine. Kineska vojska je tamo izgradila visoki promatrački toranj, a vidljiv je i veći broj heliodroma i nekoliko desetina oklopnih vozila.

  • +2
Indijska vojska u Kašmiru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na snimkama koje je objavila vojno-analitička organizacija Stratfor vidi se međutim da ni Indija ne zaostaje pa su tako vidljive veće skupine borbenih zrakoplova u obližnjim bazama, odakle mogu poletjeti u napad na Doklam.

Na pitanje Macaesa zašto je Peking toliko odlučan uspostaviti kontrolu na Doklamu odgovorio je indijski pukovnik Vinayak Bhat.

Strateška prednost

'Najvažnije je imati prednost u zauzimanju prostora. Ukoliko Kinezi budu kontrolirali Doklam, posebno južni Doklam, bit će u mogućnosti zaprijetiti koridoru Siliguri, dok će nama za obranu prostora biti potrebno desetak bojni', kazao je Bhat.

Prema njemu, Kina trenutno ima kontrolu nad visoravni, ali ako iskoristi tu stratešku prednost i ode još dalje od one točke na kojoj su se dvije vojske suočile ljetos, to bi značilo rat.

Ukoliko dođe do oružanog sukoba, Macaes tvrdi da će Zapad morati reagirati.

Prije svega, to se odnosi na Sjedinjene Države, kojima najmanje odgovara to da Kina ojača i da pritom napadne važnog američkog saveznika Indiju.