ipak ništa od dogovora

Dvije protivničke strane u Libiji prekinule dijalog u Ženevi

24.02.2020 u 22:56

Bionic
Reading

Dvije suparničke strane u Libiji koje je UN pozvao na političke pregovore u srijedu u Ženevi objavile su odvojeno da prekidaju svoje sudjelovanje u dijalogu, pozivajući se na različite razloge.

Parlament sa sjedištem na istoku zemlje koji podupire maršala Kalifu Haftara priopćio je da neće sudjelovati na sastanku jer UN-ova misija u Libiji (UNSMIL) nije odobrila svih trinaest njegovih izaslanika.

Njegov suparnik, Visoko državno vijeće koje podupire vladu nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju objavilo je pak da će radije pričekati da se ostvari napredak u vojnim pregovorima.

"Visoko državno vijeće će o sudjelovanju u političkom dijalogu odlučiti na temelju zaključaka (vojnih pregovora)."

Glasnogovornik UNSMIL-a je rekao odgovarajući na upit agencije France Presse da se datum početka političkog dijaloga neće mijenjati.

"Libijski politički dijalog počet će 26. veljače kao što je bilo planirano. Mnogi sudionici su već stigli u Ženevu i nadamo se da će za njima doći svi (ostali) pozvani sudionici", rekao je Jean el Alam.

Zajedničko vojno povjerenstvo koje čini deset visokih vojnih dužnosnika - po pet iz svakog tabora - razgovaralo je do nedjelje u Ženevi i pripremili su "nacrt dogovora o primirju" koji će se finalizirati u ožujku, navodi UNSMIL.

Dvije suparničke strane se od 2015. bore za vlast u Libiji: vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju koju priznaje UN i vlast koju zastupa maršal Haftar na istoku, koji je u travnju 2019. poveo ofenzivu kako bi zauzeo Tripoli.