KUKURIKU O HORVATU I ČEHOKU

Dvije poslušne ručice u Saboru - velika blamaža Varaždina

24.10.2011 u 13:18

Bionic
Reading

'Velika je blamaža da su dva varaždinska zastupnika držala kvorum HDZ-u i da je zahvaljujući tome skinut imunitet zastupniku Jovanoviću, što smatram sumrakom parlamentarne demokracije', istaknula je Natalija Martinčević, kandidatkinja za zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika ispred Kukuruki koalicije

Govoreći o mogućim razlozima dolaska Zlatka Horvata i Ivana Čehoka u Sabor, kandidat Kukuriku koalicije za varaždinskoga gradonačelnika Goran Habuš prisjetio se okolnosti pod kojima su postali zastupnici.

'Čehok je 2007. bio kandidat HSLS-a, a Horvat je došao s liste HNS-a. No i jedan i drugi su prešli u nezavisne kandidate i priklonili su se HDZ-u isključivo iz osobnih interesa. Na taj način postali smo njihovi taoci. Dižu se ruke samo da bi nešto dobili. To je ucjenjivačka politika', ustvrdio je Habuš.

U Varaždinu, kako je dodao kandidat za zamjenika varaždinskoga gradonačelnika Vjeran Radelić, zadnjih godina nije pokrenut nijedan kapitalni projekt uz pomoć države.

'Dakle, podrška se davala očigledno radi privatnih interesa. To su i građani shvatili. Promjene su počele u Varaždinu prije tjedan dana i završit će naredne nedjelje', najavio je Radelić.

Kao i u Varaždinu, kako je dodao Habuš, promjene slijede i na državnoj razini.

'Tako ćemo u Varaždinskoj županiji imati istu vlast na županijskoj i gradskoj, kao i nacionalnoj razini. To dugo vremena nismo imali, ali smo imali ono što smo vidjeli u petak u Saboru: dvije ručice koje su otišle glasovati da bi eventualno nešto dobili. To je vertikala poslušnosti i podobnosti. Usprkos tome, naša skora vertikala vlasti pokušava se na sve načine prikazati u negativnom kontekstu. Tvrdi se da će se Varaždinom upravljati iz Zagreba i tome slično. To apsolutno ne stoji. Uloga Radimira Čačića tu može biti da, kada i ako zatreba, da neki savjet. U to je naša prednost. Ali teza da ćemo mi biti njegove marionete je glupost', ustvrdio je Habuš, dodajući da će se suradnja s državnom razinom odvijati na temelju 'kvalitetnih projekata, a ne trgovanja i poslušnosti'.

Ograđujući se od karikatura koje je njegovog protukandidata prikazivale u neprimjerenim situacijama, kandidat Kukuriku koalicije osvrnuo se i na svoju kompetentnost, odnosno reference za gradonačelnika.

'Ne postoji institucija na kojoj se školujete za gradonačelnika, ali postoje neke osnovne ljudske osobine koje morati imati za bilo koji posao, pa tako i za posao gradonačelnika. To su poštenje, znanje i volja da se stavite potpuno u službu građana. A kada Horvat govori o referencama, onda govori o stvarima koje bi se mogle svesti pod reference graditeljskih poduzeća poput Zagorje Tehnobetona ili Meteor grupe, a ne jednog kandidata za gradonačelnika. To ne čudi jer o njegovim referencama najbolje govore istrage koje se vode u gradu zadnjih godina', upozorio je Habuš.