TKO TU ŠIRI GOVOR MRŽNJE

Dvadesetak udruga stalo u obranu Crola, kontra 'U ime obitelji'

22.10.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Dvadesetak civilnih udruga za zaštitu ljudskih prava stalo je u obranu LGBT portala Crol.hr protiv kojeg je kaznenu prijavu podnijela građanska inicijativa 'U ime obitelji' zbog navodnog poticanja na nasilje i mržnju. Istodobno su civilne udruge izrazile zgražanje nad potezima koje povlače 'obiteljaši'

'Nikome ne želimo zanijekati slobodu izražavanja vlastitog mišljenja niti opravdavati ikakav govor mržnje, no moramo primijetiti da se rečenim govorom mržnje služi poveći broj simpatizera 'U ime obitelji'', istaknuli su. To se, navode, dalo vidjeti i tijekom njihove kampanje za ustavnu zaštitu braka isključivo kao zajednice muškarca i žene, kada se građanima sugeriralo (obmanjivalo) da tradicionalnom braku prijeti ugroza od gay osoba.

Civilne udruge također napominju kako su metode te sredstva prikupljanja potpisa često bili nezakoniti. Naime, nemali broj građana se žalio da volonteri inicijative 'U ime obitelji' obilaze stanove i kuće tražeći od njih potpis za referendum, što je u suprotnosti sa Zakonom o referendumu.

Napad na portal Crol.hr stoga doživljavaju kao nastavak njihove već postojeće kampanje za uskraćivanje prava osobama drukčije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.

Takav zaključak crpe iz činjenice da su 'komentari posjetitelja Crol.hr-a, portala 'iznimno slabe čitanosti', na koje se referiraju iz građanske inicijative, uklonjeni su PRIJE podizanja kaznene prijave'.

Inicijativa 'U ime obitelji' podignula je kaznenu prijavu protiv Crola isključivo kako bi onemogućila slobodu izražavanja jednom mediju. S druge strane, pitaju se u svom zajedničkom priopćenju udruge za ljudska, seksualna i rodna prava, ne talasaju li 'obiteljaši' medijske vode kako bi po tko za koji put javno negodovali zbog neuvrštavanja u saborsku proceduru njihovih zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava, odnosno ustavnom definiranju braka kao zajednice muškarca i žene.

Priopćenje su potpisali aktivisti i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava sljedećih udruga:
Centar za građanske inicijative, Poreč
Udruga LORI, Rijeka
Zagreb Pride, Zagreb
ZbeLeTron, Zagreb
Le Zbor, Zagreb
Ženska soba - Centar za seksualna prava, Zagreb
Trans Aid Hrvatska, Zagreb
CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Zagreb
LIBELA, portal o rodu, spolu i demokraciji, Zagreb
Rišpet - LGBT udruga Split, Split
K-Zona, Prostor rodne i medijske kulture, Zagreb
Portal VoxFeminae.net
Centar za LGBT ravnopravnost, Zagreb - Rijeka
LGBT inicijativa Filozofskog fakulteta AUT, Zagreb
Domino (Queer Zagreb), Zagreb
Udruga HOMO, za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, Pula
Centar za ženske studije, Zagreb
Inicijativa mladih za ljudska prava, Zagreb
Građanska akcija Zagreb
Iskorak, Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Zagreb
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
Udruga Roda