onkološki pacijenti

Prvi put u Hrvatskoj: U KBC-u Sestre milosrdnice izvedeni zahvati ablacije i biopsije tumora pomoću robotske ruke

24.03.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi put u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke

Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta, objasnio je prof. dr. sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice i i dr. sc. Luka Novosel, subspecijalist intervencijske radiologije s Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju bolnice u Vinogradskoj.

Dodali su da sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata.

  • +3
Ablacija i biopsija tumora pomoću robotske ruke u KBC-u Sestre milosrdnice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: © Nedjeljko Djuric - Gjuro

Navedeni sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre Milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata.