'otvorena vrata'

Dva liječnika od sada 24 sata dnevno u hitnoj u Zaprešiću i Samoboru

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2018 14:15
  • Objavljeno 10.09.2018 u 14:15
Stjepan Kožić i Željko Turk

Stjepan Kožić i Željko Turk

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izvijestili su u ponedjeljak da će u ispostavama hitne medicinske pomoći u Zaprešiću i Samoboru od sada biti dostupna dva liječnika u dnevnoj i noćnoj smjeni

Za takav ustroj hitne pomoći u Zaprešiću do kraja godine potrebno je 500.000 kuna, od čega će pola iznosa financirati Zagrebačka županija, a preostali dio grad Zaprešić i sedam susjednih općina.

Također, radom medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni osigurano je da su vrata hitne otvorena 24 sata dnevno. Taj projekt pod nazivom 'Otvorena vrata' s 200.000 kuna financirali su Zaprešić i okolne općine.

Otvorena vrata hitne pomoći tijekom 24 sata osigurana su i u Samoboru, što je Zagrebačka županija platila 250.000 kuna.

Kožić je ujedno uputio prijedlog izmjena Mreže hitne medicine ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u kojem za svoju županiju traži 60 T1 timova (timova u kojima se nalaze liječnik specijalist hitne medicine i medicinska sestra ili tehničar i vozač) i pet T2 timova (timovi u kojima su medicinska sestra ili tehničar i vozač).

Također traži pet timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj ispostave Sveta Nedelja s pet T1 timova, financiranje T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, te otvorena vrata hitne medicine 24 sata.

  • +19
  • +16

Hitna pomoć

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U priopćenju se navodi da prema trenutnoj Mreži hitne medicine u zagrebačkoj županiji postoji 45 T1 timova, pet timova T2, te pet timova prijavno-dojavne jedinice u Velikoj Gorici.

Promjene u hitnoj pomoći u Zagrebačkoj županiji dolaze nakon tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića, koji je nedavno umro zbog astme i srčane mane na cesti u Zaprešiću, pri čemu je hitna pomoć kasnila i došla bez dežurnog liječnika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!