uvreda mladim liječnicima

Liječnički zbor i sindikat osudili izjave dopredsjednika HOO-a o liječnicima

27.08.2018 u 13:46

Bionic
Reading

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) osudili su u ponedjeljak izjavu dopredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Igora Peternela kojom je, opisujući svoje iskustvo s hitnog prijema u KBC-u Zagreb, uvrijedio mlade liječnike specijalizante nazvavši ih 'dječurlijom koja se igra doktora'

Peternel je 22. kolovoza na facebooku izrazio nezadovoljstvo postupanjem prema članu njegove obitelji napisavši kako se 'nakon sati čekanja neka dječurlija krenula igrati doktora (specijalizanti) pa su ga nabrzaka odradili - krv, EKG, tlak i poslali doma. Bez CT-a, ultrazvuka, ergometrije i ostalih science fiction pretraga'.

'Drugo jutro mu je toliko zlo da više ne može izdržati. Shvatili smo da je vrag odnio šalu, našli vezu i čovjek je hospitaliziran u drugoj ZG bolnici, gdje ga već tri dana obrađuju i pronašli su problem sa srcem', objavio je Peternel, što su prenijeli neki internet portali.

HLZ ističe kako su specijalizanti diplomirani liječnici s licencom, odnosno odobrenjem za samostalni rad, a takvi neutemeljeni istupi mogu imati dalekosežne posljedice na njih.

'Specijalizanti su vrlo kvalitetni mladi ljudi željni znanja koji zaslužuju najveće poštovanje, kako zbog cjeloživotnog i mukotrpnog obrazovanja, tako i zbog činjenice da rade u izuzetno stresnim i napornim uvjetima. Ovakav istup gospodina Igora Peternela nepotrebno stvara iskrivljenu sliku zdravstvenog sustava u Hrvatskoj te širi dezinformacije u javnosti, stvarajući nesigurnost i narušavajući povjerenje u zdravstveni sustav', navodi se u priopćenju HLZ-a.

U hitnoj službi dostupne su samo određene pretrage koje služe dijagnosticiranju životno ugroženih stanja, dok pretrage koje navodi Peternel nisu dio opsega posla u hitnoj službi. 'Osim toga, mladi liječnici specijalizanti se u donošenju kompleksnih odluka konzultiraju sa starijim liječnicima specijalistima s dugogodišnjim iskustvom čime se podiže kvaliteta zdravstvene skrbi', kažu u HLZ-u.

Također ocjenjuju neprihvatljivom Peternelovu izjavu da je 'našao vezu' jer se radi o javnom priznanju kaznenog dijela, a šalje se krivu poruku o nejednakosti pacijenata i različitoj dostupnosti zdravstvene zaštite.

  • +19
Hitna pomoć Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Osudivši Peternelovu izjavu, HLS ističe da nitko, a poglavito ne potpredsjednik HHO-a, nema pravo vrijeđati liječnike, osobito ne vrijedne mlade ljude koji su nakon šest godina studija diplomirali na jednom od najtežih fakulteta i imaju licencu za samostalan rad.

'Ti isti mladi liječnici su neopisiva vrijednost i blago Hrvatske, koje svim snagama pokušavamo zadržati u Hrvatskoj, a ovakvi kao Vi, to naše blago tjeraju u inozemstvo', poručuju sindikalci Peternelu.