zaštita civila

Macron poziva na prekid vatre u Gazi

09.11.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je u četvrtak u Parizu "humanitarnu konferenciju" koja ima cilj deblokiranje dopreme humanitarne pomoći Gazi, bez velikih nada u napredak jer na konferenciji nema izraelske vlade i čelnika arapskih država

Izrael nastavlja bombardirati grad Gazu, prisiljavajući desetke tisuća civila da bježe na jug enklave. Jedan izraelski vojni dužnosnik rekao je da "u Pojasu Gaze ne postoji humanitarna kriza", priznajući ipak da su palestinski civili suočeni s "mnogobrojnim poteškoćama".

"Moramo raditi na zaštiti civila. Zato je potrebno jako brzo proglasiti humanitarne stanke i moramo raditi na prekidu vatre", rekao je Macron pred dužnosnicima pedesetak zemalja i humanitarnih organizacija.

Premda Izrael "ima pravo braniti se i dužnost zaštititi svoje", njegova vlada ima također "važnu dužnost... poštovati pravo i štititi civile", rekao je. "Borba protiv terorizma ne može se nikada voditi bez pravila", dodao je, naglasivši kako se humanitarna situacija pogoršava "svaki dan sve više".

U Hamasovu napadu na Izrael poginulo je više od 1400 ljudi, većinom civili, a u izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze više od 10.000, također većinom civili.

Najavljena na brzinu prošli tjedan, konferencija okuplja predstavnike drugog ranga. Palestinske vlasti poslale su premijera, a Egipat ministarsko izaslanstvo. Izraelska vlada obaviještena je o incijativi, ali nije poslala nikoga.

"Znamo da situacija s civilima u Pojasu Gaze nije laka", rekao je u četvrtak pukovnik Moshe Tetro, zadužen za Gazu u tijelu ministarstva obrane koje nadzire civilne aktivnosti na palestinskim teritorijima, niječući ipak da postoji humanitarna kriza.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Humanitarne organizacije, jako zastupljene u Parizu, jednoglasno su kritizirale nemogućnost dopreme pomoći u Pojas Gaze.

"Više se ne može čekati niti minutu za humanitarni prekid vatre u Gazi i ukidanje opsade koja je kolektivna kazna za milijun djece", rekao je Jan Egeland, glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC). "Zakon se krši pred našim očima na obje strane."

UN je procijenio da stanovništvo Gaze i Zapadne obale treba do kraja godine 1,2 milijardi američkih dolara pomoći. Konferencija ima za cilj zajedničku ocjenu situacije i mobilizaciju partnera i vjerovnika.

Razgovarat će se ponajprije o pomoći u hrani, medicinskoj opremi i energentima te financijskim donacijama. Francuska će povećati pomoć s 20 na 100 milijuna eura, rekao je Macron. Bez zajedničke deklaracije

Zadnjih tjedana sve su glasniji pozivi na "stanke", "prekid vatre", "primirje" kako bi se dopremilo pomoć i oslobodilo više od 240 talaca koje drži Hamas.

No izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je ponovno isključio prekid vatre bez puštanja talaca na slobodu. Izvor blizak Hamasu u Gazi rekao je za AFP da Katar posreduje u pregovorima za puštanje 12 talaca, uključujući šestero Amerikanaca, u zamjenu za "trodnevni humanitarni prekid vatre".

"Ono što radi izraelska vlada daleko prelazi pravo na samoobranu", rekao je u Parizu egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri.

"Koliko Palestinaca mora biti ubijeno da se zaustavi rat? Je li dovoljno ubijati šestero djece, četiri žene na sat?", rekao je palestinski premijer Mohamad Štajeh, tražeći da se "okončaju dvostruka mjerila".

"UN nikada nije zabilježio toliko mrtvih u tako malo vremena u nekom sukobu", rekao je u četvrtak Philippe Lazzarini, direktor UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), dodajući da je ubijeno gotovo stotinu zaposlenika njegove agencije.

Elizejska palača rekla je da konferencija neće završiti zajedničkom deklaracijom kako se ne bi vodila beskrajnu raspravu o svakoj riječi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'