skubona na levantu

G7 pozvao na humanitarnu pauzu u Gazi

08.11.2023 u 10:55

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova formata G7 u srijedu su izrazili podršku „humanitarnim pauzama i koridorima“ u Pojasu Gaze, no suzdržali su se od pozivanja na primirje

Skupina je nakon razgovora u Japanu rekla da se njihova podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije „nikad neće pokolebati“ te je pritom pozvala Kinu da ne podržava Moskvu u tom sukobu.

„Naglašavamo potrebu hitnog djelovanja protiv sve gore humanitarne krize u Gazi. Podržavamo humanitarne pauze i koridore kako bi se omogućili hitno potrebna pomoć, kretanje stanovništva i oslobađanje talaca“, stoji u zajedničkom priopćenju formata koji okuplja Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, te Europsku uniju kao pridruženog člana.

Ministri su naglasili i „pravo Izraela da brani sebe i svoj narod u skladu s međunarodnim pravom, u pokušaju sprječavanja ponavljanja“ napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

U priopćenju se poziva Iran da se „suzdrži od podržavanja Hamasa i drugih akcija koje mogu destabilizirati Bliski istok, što uključuje i podršku libanonskom Hezbolahu i drugim nedržavnim akterima“. Teheran se također poziva da iskoristi svoj utjecaj kod tih skupina kako bi deeskalirao regionalne napetosti.

Izraelska vojska neprestano bombardira Gazu od 7. listopada, kada je Hamas u svojim napadima na pogranična područja ubio najmanje 1,4 tisuća ljudi. Ministarstvo zdravstva u enklavi kojom upravlja Hamas objavilo je da je u Gazi poginulo više od 10,3 tisuća ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao da Gaza neće dobiti gorivo te da neće biti prekida vatre dok se ne oslobodi više od 240 taoca. Najavio je i da će Izrael uspostaviti „sveukupnu sigurnost“ u Gazi nakon kraja rata. Natuknuo je mogućnost „taktičkih pauza“ kako bi se oslobodili taoci i dostavila pomoć opkoljenom teritoriju.

Washington se u utorak pak usprotivio novoj dugotrajnoj izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze iz koje se povukao 2005. godine.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'