'zaštićene zakonom'

Dupin, ris, vuk i bjeloglavi sup najugroženije su životinje u Hrvatskoj; pokrenuta kampanja za njihov opstanak

05.06.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po svojoj bioraznolikosti. Unatoč prirodnim bogatstvima, mnoge životinjske vrste su ugrožene, a među najugroženijima su ris, vuk, dupin i bjeloglavi sup. Stoga je pokrenuta kampanja pod nazivom 'Zaštićene zakonom' u svrhu pomoći zakonom zaštićenim životinjama u Hrvatskoj, koja je predstavljena u srijedu u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu

'Želja nam je osvijestiti širu javnost o zaštićenim životinjama u Hrvatskoj i zajedničkim snagama pridonijeti njihovom opstanku', objasnio je direktor marketinga i izvrsnosti brendova Zagrebačke pivovare Ivan Šuvar te dodao kako su kroz istraživanje prepoznali da su dupin, vuk, ris i bjeloglavi sup najugroženije životinje kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija.

Naime, gotovo 30 posto teritorija dio je ekološke mreže Natura 2000, što Hrvatsku svrstava na visoko drugo mjesto po veličini ekomreže u odnosu na ostale europske zemlje. Također, Hrvatska je jedna od rijetkih država u Europi u kojoj na jednom mjestu žive ove četiri životinje.

U tu svrhu, kako navodi Šuvar, dizajnirana je posebna serija limenki Ožujskog piva koje krase ilustracije ovih četiriju životinja, a od svake prodane limenke pivovara će donirati 0,50 kuna udrugama partnerima koje provode programe zaštite, nadzora i brige o zaštićenim životinjama u Hrvatskoj.

'Zadali smo si ambiciozan cilj, a to je da skupimo više od 600 tisuća kuna. Također, pokrenuli smo web stranicu na kojoj će se potrošači moći više informirati o važnosti i specifičnostima zaštićenih životinjskih vrsta te u realnom vremenu vidjeti kako se prikupljaju donacije', ističe.

  • +12
Dupini u Cresko-lošinjskom akvatoriju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Institut Plavi svijet

Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok objašnjava da su vukovi na vrhu hranidbenog lanca i zbog tog položaja su iznimno važni za održavanje ravnoteže i bogatstva životinjskih vrsta te ukupnog ekosustava na kojem obitavaju, a sredstva će iskoristiti za uređenje nove nastambe za vukove, kojih u Hrvatskoj trenutno ima između 140 i 210.

'Došlo je do slabljenja vrste zbog parenja u srodstvu, pa smo iz Rumunjske doveli 14 jedinki i tako započeli repopulaciju risa', govori stručna suradnica Udruge BIOM Ivana Selanec te dodaje kako će iskoristiti novac za nabavu 30 fotozamki, koje omogućuju pojedinačno razlikovanje, i alata za DNK analizu s ciljem doprinosa saznanjima o risu na područjima na kojima se do sada nije istraživalo. Trenutna procjena populacije risa je 40 do 60 jedinki.

Voditeljica edukacijskog centra u Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet Andrea Borić navodi kako će uložiti novac u renovaciju stana za studente i istraživače jer, kako kaže, nije jednostavno doći do Velog Lošinja, a smještaj je moguć od tjedan dana pa do šest mjeseci.

  • +2
U kanjonu Čikole vraćen je u prirodu bjeloglavi sup Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

'Dupini kao predatori na vrhu hranidbenog lanca osiguravaju zdravlje populacije svog plijena loveći slabije, sporije ili bolesne jedinke. Također, osiguravaju donos hranjivih tvari s dna na površinski sloj, čime osiguravaju primarnu organsku produkciju i time cjelokupnu biološku raznolikost mora', objašnjava i dodaje da ih na cijelom Jadranu ima oko 5000 jedinki.

Bjeloglavi sup je jako vrijedna životinja u ekosustavu jer, kako navodi glavni čuvar prirode Javne ustanove Priroda Marko Modrić, održavaju prirodnu higijenu tako što uklanjaju uginule životinje iz okoliša te sprječavaju širenje zaraza jer njihov probavni sustav neutralizira opasne bakterije i viruse životinja.

'Vidljiv je silazni trend u Hrvatskoj. Trenutno je oko 110 gnijezdećih parova. Nekad su živjeli u cijeloj Hrvatskoj, a sada se nalaze na planinama iznad otoka i liticama iznad mora, što je opasno jer dolazi do utapanja mladunaca', ističe te dodaje kako će od doniranog novca kupiti vozilo što se koristi za hranjenje supova.